Linkuri accesibilitate

A doua șansă a pomilor de Crăciun


Parcul Izvor
Parcul Izvor

Un proiect artistic cu implicatii ecologice

Praga si Bucurestiul gazduiesc in aceste zile o instalatie artistica mai putin obisnuita. Anume, o padure temporara de brazi de Craciun, carora autorii instalatiei, doi artisti tineri cehi, i-au pus numele de “A doua sansa”. Instalatia de la Bucuresti a fost organizata in Parcul Izvor de Centrul Ceh, in cooperare cu Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti.

Evenimentul are doua meniri: sa atraga atentia ca nu tot ce se consuma in ziua de azi trebuie sa devina neaparat si imediat deseu dupa aceea, si sa marcheze inceputul Anul International al Voluntariatului. Iar la plantarea padurii temporare de brazi de Craciun nu au lipsit voluntarii. I-am intrebat pe citva dintre ei de ce au venit in Parcul Izvor:

“Ca sa plantez brazi, sa le mai acord o sansa. Este o actiune sprijinita de asociatia “Mai mult Verde” prin care le dam bradutilor abandonati dupa Craciun inca o sansa de a fi frumosi”.

“Semnificatia e un pic mai vasta. In general, de foarte putine ori refolosim un lucru. Iei o punga de la supermarket, o aduci pina acasa, in cinci minute devine deseu. Si ceea ce vrem noi sa dam de gindit oamenilor e ca se poate face si altceva cu obictele din jur inainte de a le arunca la gunoi. De exemplu, un brad de Craciun care ieri era considerat deseu, astazi face parte dintr-o instalatie artistica”.

In 2010, trei prieteni din Praga, Marcela Straková, coordonator de proiecte de arte vizuale la Noua Scena a Teatrului National din Praga, Michaela Klakurkova si Jan Zaloudek – ultimii doi artisti plastici -, au avut ideea de a replanta in parcul Kampa pomi de Craciun adunati dupa sarabatori de prin pubele si din casele oamenilor. A fost o actiune civica, fara implicare oficiala, explica Jan Zaloudek si adauga: “A fost o initiativa artistica, de fapt un fel de gherila, pentru ca am facut-o fara a avea autorizatia la Praga”.

Rene Kubasek
Actiunea a placut insa si oficialitatilor, si anul acesta a fost institutionalizata, si cum Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh de la Bucuresti este prieten cu cei trei, i-a invitat pe artisti la Bucuresti sa organizeze instalatia in Parcul Izvor, urmind ca Marcela Strakova sa organizeze o instalatie similara in piazzeta care desparte Teatrul National de Laterna Magika la Praga. Rene Kubasek: “Este un proiect artistic, dar cu implicatii ecologice. E proiectul a doi artisti cehi, Jan Zaloudek si Mihaela Klakurkova, care au venit aici la Bucuresti. Ei au vrut sa transmita mesajul ca trebuie sa ne gindim de doua ori inainte de a arunca ceva la gunoi”
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG