Linkuri accesibilitate

Zona Euro: divergențe în privința suplimentării fondului de salvgardare a monedei unice


Președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso
Președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso

Germania și Franța se opun propunerii de dublare a fondului

Miniştrii de finanţe din zona euro se întâlnesc în această seară pentru a discuta mărirea unui fond de salvare pentru ţările-membre, chiar dacă săptămâna trecută două economii vulnerabile, portugheză şi spaniolă, s-au descurcat fără ajutoare externe.

Agenţia France Presse scrie că europenii au păreri diferite despre necesitatea creşterii fondului de salvare, înfiinţat anul trecut, în timpul crizei bugetare din Grecia.

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a îndemnat liderii europeni să ajungă la o înţelegere înaintea summitului de la 4 februarie, pentru a calma pieţele îngrijorate de starea finanţelor Portugaliei şi Spaniei.

Noul mecanism a fost deja folosit pentru a salva Irlanda, în noiembrie, dar experţii avertizează că fondul este prea mic pentru eventuala ajutorare a Spaniei, a cărei economie este mult mai mare.

Ministrul de finanţe al Belgiei, Didier Reynders a propus ca fondul să fie dublat, până la un trilion şi jumătate de euro. Dar omologul său german Wolfgang Schauble, a cărui ţară contribuie cel mai mult la fondul de salvare, a declarat că mărirea lui nu este „realistă”.

În forma lui actuală, mecanismul de salvare include 440 de miliarde de euro din banii zonei euro, 250 de miliarde de la FMI şi încă 60 de miliarde din întreaga Uniune Europeană.

Germania şi alte ţări atrag atenţia că până acum s-a cheltuit doar o zecime din aceşti bani, pentru salvarea Irlandei. Potrivit agenţiei Reuter, Germania ar dori ca la summitul european din 4 februarie să se discute mai degrabă noi măsuri anticriză în întreaga UE şi o mai bună coordonare a politicilor economice în spaţiul comunitar.

Dar surse bancare citate de AFP scriu că Berlinul, ca şi alte capitale din zona euro, acceptă deja ideea că o anume creştere a fondului de salvare este necesară. Dacă Portugalia recurge la ajutoare externe, atunci în fondul actual nu vor rămâne destui bani pentru eventuala salvare a Spaniei, care – potrivit AFP - ar avea nevoie de 300 de miliarde de euro.

Săptămâna trecută, atât Spania, cât şi Portugalia au reuşit pe cont propriu să adune bani de pe piaţa liberă. Dar experţii spun că licitaţiile de obligaţiuni ale celor două ţări, chiar dacă au fost încununate de succes, sunt doar măsuri temporare.

Vinerea trecută, ministrul de finanţe al Franţei, Christine Lagarde a spus că este prea devreme să vorbim despre eventuala creştere a fondului de salvare – mai exact, despre cât anume se va adăuga, dar a recunoscut că sporirea în sine se numără printre „opţiunile discutate”.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet a spus de multe ori că sistemul de salvare al eurozonei trebuie consolidat.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG