Linkuri accesibilitate

Tunis: protestatarii cer scoaterea în afara legii a partidului fostul președinte Ben Ali


Deși se prezintă drept reformatori, preşedintele parlamentului şi premierul sunt foşti aliaţi ai lui Ben Ali.

Agenţiile de presă au relatat că o mie de persoane au demonstrat astăzi din nou în centrul capitalei Tunisiei, în ceea ce pare să fie o escaladare a revendicărilor politice.
În aşteptarea noului cabinet promis de premier după fuga preşedintelui, tunisienii şi-au exprimat temerea că noul guvern va fi doar o reîncarnare a celui vechi.

Demonstranţii au cerut astăzi scoaterea în afara legii a partidului de guvernământ, care a urmat decenii de-a rândul politica preşedintelui Zine el-Abdine Ben Ali, aflat acum împreună cu familia sa în Arabia Saudită.

Premierul Mohamed Ghannouchi a dat însă asigurări că nu vrea doar schimbări cosmetice. Premierul tunisian a spus că negocierile cu opoziţia au făcut progrese reale şi că noul guvern de coaliţie va face reforme profunde, democratice – alături de cele economice, menite să asigure tunisienilor un nivel de trai mai bun.

Protestele din Tunisia au început în urmă cu o lună, când un tânăr şi-a dat foc în semn de protest faţă de nivelul ridicat al şomajului. După proteste numeroase, soldate cu zeci de victime, Zine el-Abdine Ben Ali a fugit din ţară la sfârşitul săptămânii trecute, după peste două decenii de preşedinţie. Atribuţiile lui au fost preluate de preşedintele în exerciţiu Fouad Mebazza, care a cerut premierului să formeze un guvern de coaliţie, cu participarea opoziţiei.

Dar mulţi tunisieni indignaţi de felul cum a răspuns puterea protestelor din ultimele săptămâni, au spus astăzi pe străzile Tunisului că nu mai vor nici un fel de participare la guvernare a partidului fostului preşedinte.

Frederic Volpi, expert în relaţii internaţionale la o universitate britanică, se numără printre cei care cred că tulburările din Tunisia nu se vor calma de îndată. Volpi a declarat EL că politicienii aflaţi acum la conducerea Tunisiei, adică preşedintele parlamentului şi premierul, sunt foşti aliaţi ai lui Ben Ali. Ei se prezintă acum drept reformatori şi vor juca rolul principal în perioada de tranziţie. Deşi au dialogat cu opoziţia – ne-a mai spus expertul britanic – liderii tunisieni refuză să stea de vorbă cu toate forţele politice, ignorând de exemplu partidele islamiste.

Din capitalele occidentale au fost adresate astăzi Tunisiei noi apeluri la calm. Ministrul de externe al Germaniei, Guido Westerwelle a spus că Tunisia are ocazia de a reveni la stabilitate, pe calea democraţiei. Iar ministrul de externe britanic, William Hague a cerut suporterilor preşedintelui autoexilat să nu provoace dezordini.

Unii tunisieni, deşi dornici de democraţie şi prosperitate, se tem în acest zile mai ales de haos. Tunsianul Khaled a spus că scenele din ultimele zile îi amintesc de tulburările din anii 1978 şi 1984. Atunci, ca şi acum, pe străzile oraşelor patrulau aşa-numite „brigăzi ale morţii” care jefuiesc şi atacă locuitorii paşnici, creând haos în mod deliberat, că să justifice introducerea dictaturii.

Uniunea Europeană, care colaborează cu Tunisia inclusiv printr-un program de bună vecinătate, a oferit astăzi ajutor noilor autorităţi atât în asigurarea funcţionării normale a ţării, cât şi în tranziţia spre democraţie.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG