Linkuri accesibilitate

Algoritm sau profesionalism? - cazul vice-miniștrilor


Mihai Ghimpu, Vlad Filat, Marian Lupu
Mihai Ghimpu, Vlad Filat, Marian Lupu

Rămâne de văzut dacă liderii Alianţei au tras concluziile din guvernarea ultimului an pentru a nu repeta disfuncţionalităţile.


Spre deosebire de premierul Vlad Filat care a declarat Europei Libere că preferă ca viceminiştrii să fie numiţi la sugestia miniştrilor şi nu a partidelor, colegii din Alianţa de guvernământ optează pentru o reprezentare cât mai largă în guvern.

Iată explicaţia vicepreşedintelui Partidului Liberal, Ion Hadîrcă: „Noi am dori să menţinem poziţiile şi să avem reprezentanţii noştri în majoritatea posibilă, ar fi o reciprocitate. E vorba de capacitatea noastră de a acoperi cât mai multe domenii de activitate pentru care avem specialişti pregătiţi. Noi pledăm pentru o reprezentare cât mai largă, profesionistă, angajată şi cel puţin la nivelul principalelor ministere, acolo unde se iau deciziile cele mai importante”.

Opinia liberalului Ion Hadîrcă este împărtăşită şi de preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov: „Consider că ar trebui să găsim o formulă de conlucrare în toate ministerele, fiindcă la un minister sunt adepţii unor partide, altor partide şi ar fi bine ca ei să se regăsească în cooperarea aceasta care este la nivel central”

Europa Liberă: Dle Diacov, să înţeleg că în cadrul PD-ului nu toţi împărtăşesc această opinie a dvs?

Dumitru Diacov:
„Am auzit şi alte opinii că dacă avem portofoliu la economie, de exemplu, miniştrul şi toţi viceminiştrii să fie de la un partid. Eu am înţeles că urmează să discutăm. Cred că aici trebuie să găsim un compromis într-o discuţie foarte deschisă, sinceră”.

Europa Liberă: Şi pe când rezultatul, dle Diacov?

Dumitru Diacov:
„Săptămâna aceasta eu cred că vom găsi un compromis”

Şi analiştii politici îndeamnă partidele din Alianţa de guvernământ la compromis. În opinia lui Anatol Ţăranu, liderii politici ar trebui să găsească o îmbinare între interesele partidelor şi buna funcţionare a guvernului.

Anatol Țăranu: „La fiecare minister atunci când este vorba de angajarea viceminiştrilor trebuie să existe un dialog aparte. Ar putea să se întâmple ca la nivelul unui minister ar putea să nu existe contradicţii între profesionalismul, aşa cum îl vede primul-ministru, şi interesele partidelor. De aici eu aş evita o abordare unică, universală pentru toate ministerele. Este nevoie de o abordare punctuală pentru fiecare minister în parte”.

Anatol Ţăranu a precizat că nici pentru desemnarea şefilor de agenţii direct subordonate Guvernului se pare că nu există un algoritm clar. Acesta urmează să fie stabilit tot în cadrul negocierilor între partidele Alianţei de guvernământ. În opinia analistului, rămâne de văzut dacă liderii Alianţei au tras concluziile necesare din guvernarea ultimului an pentru a nu repeta disfuncţionalităţile care au existat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG