Linkuri accesibilitate

Negocierile PSD - PNL de aliere împotriva PDL


Liderul PSD Victor Ponta
Liderul PSD Victor Ponta

Echilibrul dintre putere și opoziție este extrem de fragil.

Negocierile privind formalizarea unei largi coalitii care să includa toate partidele de opozitie din România se fac sub semnul urgentei. Socialistii si liberalii romani se grabesc, nu doar fiindca vor sa devina o forta pina la alegerile generale de anul viitor, ci si fiindca spera intr-o modificare a echilibrului putere-opozitie in parlament. Multi dintre liderii opozitiei din Romaniei argumenteaza, mai mult sau mai putin oficial, ca prin comasarea liberalilor si socialistilor intr-o formula inregistrata la tribunal, i-ar putea atrage de partea acestei noi construcții pe unii dintre parlamentarii puterii.

Arcul guvernamental din Romania, format din Partidul Democrat Liberal,
formatiunea minoritatii maghiare si un grup de evadati din randurile socialistilor care si-au facut propriul partid, are in Senat un avantaj de un vot, iar in Camera Deputatilor un plus de 25. Echilibrul dintre putere si opozitie este deci extrem de fragil si poate fi modificat fie prin retragerea maghiarilor de la putere, fie prin plecarea unor politicieni care se tem de pierderea alegerilor.

Dupa ce liberalii romani si-au oficializat legatura cu Partidul Conservator, acum o saptamaina, sub denumirea de Alianta de Centru Dreapta, tratativele se duc mai departe pentru o coalizarea cu socialistii pina la mijlocul lunii martii, dupa cum declara partile. Socialistii romani spun ca pina la sfirsitul acestei luni forurile lor de conducere vor valida alianta, in vreme ce liberalii au decis, chiar astazi, sa nu convoace un congres pentru aprobarea acestei miscari. Deocamdata se discuta despre ponderea pe care formatiunile o vor avea in marea alianta si apoi la alegeri, fiindca liberalii ar vrea sa fie
tratati de la egal la egal de socialisti, care totusi au aproape 15 procente in fata lor.

Prima initiativa legislativa comuna a acestei mari aliante care are ca scop declarat inlaturarea de la putere a PDL si a presedintelui Basescu, este potrivit liderului socialistilor romani Victor Ponta proiectul de modificare a Constitutiei, pe care urmeaza sa-l depuna la Parlament pina la 1 februarie.

Opozitia spera sa poata modifica si legile electorale, dar pina atunci modificarea Constitutiei ar putea deveni un subiect comercial pentru promovarea marii aliante anti-guvernamentale din Romania.
XS
SM
MD
LG