Linkuri accesibilitate

In ajunul vizitei la Washington a președintelui Chinei


Președintele Barack Obama și omologul său chinze Hu Jintao la reuniunea G20 de la Seul, în noiembrie trecut
Președintele Barack Obama și omologul său chinze Hu Jintao la reuniunea G20 de la Seul, în noiembrie trecut

China își anunță disponibilitatea pentru o politică monetară „mai flexibilă”.


Preşedintele Chinei Hu Jintao începe astăzi o vizită în Statele Unite. Mulţi analişti spun că va fi cel mai important summit bilateral de la vizita la Washington a premierului Deng Xiaoping, în urmă cu 30 de ani. Detalii are Mircea Ţicudean
.

Pe agenda discuţiilor dintre preşedintele chinez şi oficialii Statelor Unite se vor afla la loc de frunte problemele economice. Mai exact, deficitul comercial american, despre care Washingtonul spune că se datorează în cea mai mare parte ratei prea scăzute a monedei chineze, yuanul.

În ajunul vizitei preşedintelui Hu Jintao, câţiva senatori americani au spus că vor cere Congresului să elaboreze o lege prin care să oblige China să treacă la practici comerciale mai favorabile Statelor Unite. Iniţiatorul proiectului, senatorul democrat Charles Schumer, a spus că politica monetară chineză împiedică relansarea economiei americane.
Senatorul a spus că dacă Bejingul refuză în continuare să renunţe de bunăvoie la yuanul prea ieftin, Statele Unite trebuie să-l oblige să facă acest lucru. „Dacă refuzaţi să jucaţi după regulile general-acceptate, vă vom forţa să le respectaţi”, a avertizat Schumer. El şi alţi membri ai Congresului spun că yuanul chinez este subapreciat cu 40%.

Într-un interviu acordat ziarelor americane înaintea vizitei, preşedintele chinez a spus că relaţiile dintre Beijing şi Washington trebuie să intre într-o etapă nouă, eliberată de prejudecăţile războiului rece, dar a respins argumentele americane privitoare la ceea ce unii numesc „războiul valutar”, adică cursul de schimb al yuanului. Hu a spus totuşi că ţara sa este gata să treacă la o politică valutară „mai flexibilă”.

În opinia unui analist citat de Reuters, preşedintele chinez semnalează astfel că ţara sa îşi va deschide piaţa şi va adopta o politică monetară nouă, dar o va face când va dori ea şi când îi va conveni, nu când vor vrea americanii.

În interviul apărut în Washington Post şi Wall Street Journal, preşedintele Hu Jintao a mai sugerat că Statele Unite şi China ar putea coopera în găsirea unor noi surse de energie, ecologice, în proiecte de infrastructură, aviaţie şi tehnologie spaţială.

Înaintea sosirii liderului chinez, o delegaţie numeroasă de oameni de afaceri din ţara lui a ajuns în statul american Texas, unde a semnat cu companii americane contracte în valoare de 600 de milioane de dolari.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG