Linkuri accesibilitate

Moldovagaz cere o majorare a tarifului de 17,6%


Victor Parlicov (ANRE)
Victor Parlicov (ANRE)

ANRE și Asociația Consumatorilor de Energie consideră că furnizorul de gaze naturale încearcă să includă în tarif costuri nejustificate.

Moldova gaz a cerut astăzi Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică o majorare de 17,6 la sută a tarifului la gazele naturale livrate consumatorilor. Tariful ar trebui să fie valabil pentru tot anul 2011 şi dacă va fi acceptat, consumatorii ar urma să plătească 4819 lei pentru o mie de metri cubi de gaze naturale. Autoritatea din energetică înclină să creadă exagerată cererea furnizorului, dar spune că va lua o decizie în următoarele trei zile.

Iniţial, Moldovagaz a cerut o majorare de 13 la sută, dar pentru un singur trimestru al anului în curs, trimestru în care va procura gazele de la Gazprom cu 290 de dolari mia de metri cubi. Cum ANRE ar vrea să nu mai revină în acest an la tarifele pentru gaze şi a cerut furnizorului o estimare a creşterii pentru tot anul 2011, Modovagaz a calculat că preţul de achiziţie ar putea creşte până la 324 de dolari spre sfârşit de an, iar pentru a putea acoperi această creştere ar avea nevoie de un tarif mediu de 4819 lei.

Alexandru Gusev
Preşedintele consiliului de administrare al companiei, Alexandru Gusev: “Noi am estimat că vom avea un preţ mediu anual de achiziţie de 307 dolari. Acum plătim 290, iar la sfârşit de an vom plăti 324 dolari. Am calculat tariful reieşind din aceste estimări. Dacă prognozele noastre se vor adeveri, nu va exista nici o altă modificare. Dacă însă scumpirea de la Gazprom va fi mai mare, fireşte că vom cere majorarea tarifului. Dacă va fi mai mică, atunci ANRE este în drept să reducă tariful.”

Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică şi-a luat pauză până vineri pentru a examina cererea furnizorului, dar directorul agenţiei, Victor Parlicov, spune de pe acum că solicitarea ar fi exagerată: “Cu siguranţă că o parte din cheltuielile incluse de Moldovagaz în solicitarea sa, nu sunt acceptate din start de agenţie. Este vorba despre costurile de bază, rentabilitatea şi uzura investiţiilor. Posibil vor descoperi şi alte rezerve. Vom vedea şi dacă vom accepta prognoza cursului valutar pusă în tarif de Moldovagaz – de 12,5.”

Nicolae Mogoreanu
Şi preşedintele Asociaţiei consumatorilor de energie, Nicolae Mogoreanu reproşează furnizorului că ar încerca să includă în tarif costuri nejustificate: “Rata de schimb în realitate e mai mică şi companiile de distribuţie obţin din asta profit. De fapt, ele cumpără cu un preț mai mic decât includ în tarif. Apoi, costul de distribuţie este majorat în acest tariff, şi cel de transport. Şi aici este de negociat. Şi pierderile incluse în tarif, de 8 procente, sunt exagerate. Doar aceste trei componente ar da un minus de 200 de lei.”

În plus, Mogoreanu acuză autorităţile că s-ar eschiva de la negocierea cu Gazprom-ul a unui preţ mai bun de achiziţie a gazelor. Asta chiar dacă despre un alt contract de livrare a gazelor se va putea vorbi spre finele anului în curs, când expiră contractual vechi ce prevede majorări trimestriale în funcţie de evoluţiile preţurilor la produsele petroliere.

Nicolae Mogoreanu: “Contractul este contract. El trasează o concepţie de calculare a preţului. Dar măcar un vice-ministru ar putea să se ducă la Gazprom să vadă care e situaţia la zi. Cum face Ucraina, cum face Belorusia. Nu-i normal când statul se dă la o parte de la aşa o problemă. Cu vinul doar se implică. Dar când e vorba de gaze, se dă la o parte.”

Republica Moldova, care înainte de 2007 plătea în jur de 80 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze ruseşi, a ajuns după patru ani de majorări etapizate să plătească un tarif comparabil cu cele plătite de ţarile europene. Tariful continuă însă să crească pentru că, aşa cum afirmă preşedintele consiliului de administrare de la Moldovagaz, Alexandru Gusev, creşte preţul barilului de petrol pe piaţa internaţională.

Mai mulţi experţi recomandă guvernului să ceară excluderea sau micşorarea ponderii acestui indiciu în preţul gazelor atunci când se va negocia un nou contract cu Gazprom. Observatorii mai spun că ar fi mai bine dacă noul contract va fi bazat pe euro ca valută de referinţă, nu pe dolar ca în present.
Previous Next

XS
SM
MD
LG