Linkuri accesibilitate

Sofia: scandalul interceptărilor telefonice


Ministrul de interne Tvetan Tvetanov
Ministrul de interne Tvetan Tvetanov

Guvernul Borisov sub presiune

Scandalul ascultărilor în Bulgaria a ajuns la Bruxelles. Comisia Europeană a cerut informații despre înregistrările unor convorbiri telefonice între șeful vămilor Vanio Tanov cu primul ministru Boiko Borisov, viceprim-ministrul și ministru de finanțe Simeon Diankov, cu adjuncți de miniștri și șefi de comisii parlamentare, înregistrări care prezintă guvernarea într-o lumină proastă din punct de vedere al corupției. Cei de la Bruxelles au întrebat dacă este vorbă de înregistrări legale.

Scandalul a fost prezentat în Parlamentul European unde deputatul din grupul liberal, Stanimir Ilcev a cerut ajutorul instituțiilor europene pentru reformarea serviciilor speciale bulgare.

Iliana Ilieva, eurodeputat din partidul centrist GHERB, a avertizat că la baza scandalului stau rămășițele securității comuniste care acționează în favoarea crimei organizate.

Primul ministru Borisov a declarat că înregistrările sînt manipulate și așteaptă rezultatul expertizelor tehnice și verdictul procuraturii.

Dreapta parlamentară a văzut în spatele scandalului interesele concernelor energetice ale Rusiei. Ex-premierul Ivan Kostov i-a propus lui Borisov demiterea viceprim-ministrului și ministru de interne Țvetan Țvetanov și șefului vămilor.

Socialiștii au lansat ideia formării unui nou guvern - centrist sau de coaliție, condus de actualul eurocomisar Kristalina Gheorghieva, sau să se meargă spre alegeri anticipate. Guvernul nu răspunde timp de 3 săptămîni la întrebarea unor deputați dacă șeful vămilor a fost anchetat și ascultat, a anunțat ex-premierul Serghei Stanișev.

Din partidul parlamentar - considerat extremist, „Ordine, legitate și dreptate”, despre care se afimă că stă în spatele scandalului -, l-au întrebat pe Borisov ce știe despre numele de cod „Budha” - aluzie la legături cu securitatea.

Fostul comisar european Meglena Kuneva nu a exclus impunerea de sancțiuni financiare Bulgariei.
XS
SM
MD
LG