Linkuri accesibilitate

Proiect de rezoluție UE privind sancționarea regimului de la Minsk


Catherine Ashton
Catherine Ashton

Înaltul reprezentant pentru politica externă Catherine Ashton: „Cât privește dezvoltarea relațiilor cu Belarus, trebuie să luăm o pauză.”

Mai multi eurodeputati au cerut in aceasta seara Uniunii Europene impunerea de sanctiuni in Belarus dupa inabusirea violenta a demonstratiilor care au urmat alegerilor prezidentiale in urma carora liderii opozitiei au fost trimisi dupa gratii.

In proiectul de rezolutie care va fi supus votului maine, exista mai multe propuneri de sanctiuni intre care interzicerea vizelor de intrare in Uniunea Europeana sau inghetarea conturilor responsabililor politici din Belarus.

Prezenta in plenul parlamentului in cadrul unei dezbateri despre situatia din Belarus, Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate, Catherine Ashton a declarat ca „evenimentele din Belarus ne-au socat pe toti“. Ea a confirmat ca s-a intalnit in Belarus cu familiile victimelor, cu liderii opozitiei dar si cu cetateni obisnuiti si a putut intelege situatia la adevarata ei dimensiune.

„Am solicitat eliberarea imediata a celor retinuti pe criterii politice si redeschiderea biroului OSCE de la Minsk. In plus am discutat aceasta situatie si cu Secretarul de stat american Hillary Clinton“, a precizat Ashton.

Masurile imediate pe care Uniunea Europeana intentioneaza sa le ia sunt acordarea de asistenta ONG-urilor care promoveaza drepturile omului si sprijinirea celor care doresc sa calatoreasca in UE. In acelasi timp, UE ar putea pune interdictie de intrare in spatiul european presedintelui Lukasenko.

Catherine Ashton a facut apel la colegii din Comisia Europeana dar si la statele membre sa gaseasca resurse pentru sprijinirea cu burse de studii in universitati europene a studentilor din Belarus. „Cat priveste dezvoltarea relatiilor cu Belarus, trebuie sa luam o pauza. Nu abandonam aceste relatii, dar trebuie sa le revizuim“ a accentuat diplomatul sef al blocului comunitar.
XS
SM
MD
LG