Linkuri accesibilitate

Huiduieli la Iași și Focșani de ziua Unirii


Traian Băsescu: Modernizarea statului este o necesitate a viitorului României.

La aniversarea unirii Principatelor Romane, sarbatorita la Iasi si la Focsani, presedintele Traian Basescu a fost huiduit mai cu seama de simpatizanti ai partidelor din opozitie. In discursul sau seful statului roman a declarat ca “ultimii ani reprezinta o perioada in care toti ar fi trebuit sa realizeze ca modernizarea statului nu e o himera, o dorinta a cuiva, ci o necesitate a romanilor si a viitorului tarii”.

Astazi se implinesc 152 de ani de cind se poate spune ca cele doua principate Moldova si Tara Romaneasca s-au unit, dupa decizia marilor puteri cunoscuta sub numele de Conventia de la Paris din 1858, care acceptasera o uniune de forma, in care sa ramina doua guverne, dar cu unele institutii comune. Astfel pe 5 ianuarie 1859 adunarea electiva de la Iasi l-a ales domnitor pe Alexandru Ioan Cuza, iar pe 24 ianarie alegerea acestuia fusese confirmata si la Bucuresti. Intrucit Conventia de la Paris din 1858 nu interzicea alegerea aceleaiasi persoane pentru functia cea mai inalta in stat, elitele politice reformiste din cele doua state au gasit aceasta solutie de uniune personala, care a dus ulterior la unirea de facto a celor doua principate.

Data la care Bucurestiul a acceptat sa voteze un domnitor moldovean, 24 ianuarie 1859 a ramas si ziua in care se sarbatoreste mica unire la Focsani, localitatea de granita dintre cele doua provincii istorice. De altfel vama de aici fusese desfiintata cu zece ani inainte. Traian Basescu a vrut sa fie prezent astazi atit la Iasi, fosta capitala a principatului moldovean, cit si la Focsani, insa pe fondul crizei economice si a reformelor impuse de guvernul sau, presedintele roman a fost nevoit sa se confrunte cu masele neprietenoase.

Potrivit sondajelor increderea in puterea de la Bucuresti a ajuns sub zece procente. Ministrul de Externe Teodor Baconschi a tinut la rindul sau un scurt discurs incercind sa vorbeasca, printre huiduieli, despre necesitatea unitatii si solidaritatii in aceste momente, inclusiv din partea opozitiei. “Nu prin manipulare vom reusi sa depasim acest moment greu” a spus ministrul roman de externe, sugerind ca opozitia incearca, inclusiv prin trusturile de presa ale mogulilor sa intretina o atmosfera de conflict in Romania.
XS
SM
MD
LG