Linkuri accesibilitate

Precare - măsurile de securitate de la Domodedovo


Premature - autoritățile dau vina pe militanți din Caucazul de Nord, deși ancheta este departe de a se fi încheiat.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev spune că breşele din sistemul de securitate au permis atacul sinucigaş de luni la cel mai mare aeroport de la Moscova. Preşedintele rus a promis prinderea şi tragerea la răspundere a făptaşilor responsabili de uciderea a zeci de oameni.

Preşedintele rus a făcut promisiunea într-un discurs televizat. După un minut de reculegere transmis în direct, Dmitri Medvedev a spus că „trebuie să se facă tot ca bandiţii care au comis crima să fie descoperiţi, prinşi şi aduşi în faţa instanţei, iar cuibul lor să fie distrus. Cei care se vor împotrivi, vor fi nimiciţi pe loc”, a spus preşedintele rus.

Explozia de luni după amiază în sala de sosiri internaţionale a aeroportului Domodedovo a ucis 35 de oameni a rănit 150. Printre cei ucişi se numără opt străini – doi britanici şi câte un cetăţean din Germania, Bulgaria, Kirghizstan, Tajikistan, Uzbekistan şi Ucraina.

Dmitri Medvedev a criticat conducerea aeroportului Domodedovo pentru breşele din sistemul de securitate, care i-au permis unui atacator sinucigaş să pătrundă în sala de sosiri şi să-şi detoneze încărcătura într-o oră de trafic intens.

Vorbind în faţa jurnaliştilor luni seara, Medvedev a spus că cele întâmplate arată că la aeroport au fost comise încălcări la asigurarea normelor de securitate: ”Trebuie să răspundă cu toţii - de la compania gestionară până la conducerea aeroportului”.

Medvedev a reamintit că autorităţile ruse au întărit securitatea aeroporturilor în august 2004, când două avioane au explodat la puţin timp după decolarea de la Moscova, omorând toţi cei 90 de oameni de la bordul aeronavelor. Atacul de atunci a fost pus pe seama a două femei de origine cecenă care au reuşit să cumpere bilete pe căi ilegale, de la personalul aeroportului. „Din păcate, a spus preşedintele Medvedev, suntem departe de a pune mereu în aplicare legea, chiar şi în cele mai importante situaţii”.

Conducerea aeroportului a respins încă criticile, spunând că poliţia pentru transport era responsabilă de verificarea oamenilor care intră în sala sosirilor.

Mulţi experţi sunt de acord că securitatea la Domodedovo, cel mai mare aeroport al Moscovei şi Rusiei prin care trec 22 de milioane de oameni pe an, este precară.

Semion Baru de la institutul de fizică nucleară al Academiei de Ştiinţe din Rusia spune că institutul din Novosibirsk a construit şi livrat aeroportului un scaner de securitate. Autorităţile de la Domodedovo l-au instalat, dar apoi l-au deconectat pe motiv că ar emite radiaţii periculoase, folosind numai obişnuitele detectoare de metale.

Semion Baru spune că aceste detectoare prin care trec oamenii la intrarea în aeroport, dacă trec, nu pot descoperi decât metale. Centurile explozive în care încap câteva kilograme de explozibil nu conţin însă metale şi nu sunt detectate.

Anchetatori citaţi de presa rusă spun că autorul atacului de luni poate fi un bărbat robust în vârstă de aproximativ 30 de ani. Alte relatări sugerează că putea fi implicată o atacatoare sinucigaşă. Nimeni nu şi-a revendicat deocamdată responsabilitatea pentru explozie, dar suspiciunile se îndreaptă înspre militanţii islamici din Caucazul de Nord.

Rebelii nord-caucazieni au fost implicaţi în numeroase atacuri, cel mai sângeros dintre toate fiind luarea ostatecilor la şcoala din Beslan în 2004, soldat cu 330 de morţi. În martie anul trecut, două atacatoare sinucigaşe din Daghestan au ucis 40 de oameni în metroul de la Moscova.

Dar unii experţi avertizează că este prea devreme să se tragă concluzii despre autorii atacului. Printre ei – politologul şi jurnalistul cecen Ruslan Martagov, fost analist la Fundaţia Anti-Tero de la Moscova. Martagov spune că este prematur să se vorbească despre urma caucaziană sau despre oricare alta, câtă vreme ancheta nu a ajuns la vreo concluzie. El declară însă că pentru autorităţile ruse este convenabil să dea vina pe Caucaz. „Când se apropie alegerile sau se înrăutăţeşte situaţia socio-economică, în Rusia încep mereu explozii. Şi de fiecare dată ni se spune că urmele duc spre Caucaz. În final însă toate acestea duc la consolidarea verticalei puterii”, spune analistul cecen.

Ce pare a fi sigur astăzi este că atacul a aruncat o umbră de îndoială asupra capacităţii Rusiei de a găzdui în siguranţă evenimente internaţionale majore ca Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 la Soci, la graniţa cu regiunea nord-caucaziană şi finala Cupei Mondiale la fotbal în 2018.

Violenţele pot afecta şi investiţiile în economia rusă. Un prim efect al exploziei de luni a fost că preşedintele Medvedev şi-a amânat participarea la Forumul Economic Mondial de la Davos unde urma să pledeze pentru atragerea investiţiilor străine.
XS
SM
MD
LG