Linkuri accesibilitate

Moldova are nevoie de un concept unic de reformă a sistemului de securitate


Serviciile secrete sunt afectate de starea generală a societăţii ruse moderne, corupţie în primul rînd şi lipsa unor reforme serioase.


Zi de doliu astăzi la Moscova în memoria victimelor atacului terorist din 24 ianuarie, de pe aeroportul Domodedovo. Din nou, a câta oară ? De ce totuşi atacurile teroriste nu mai contenesc în Rusia ? Şi ce şanse sunt să li se pună capăt? Vom discuta în această dimineaţă cu dl dr. Viorel Cibotaru, directorul Institutului de Studii Politice din Republica Moldova, cercetător superior asociat al Centrului de la Geneva pentru Controlul Democratic asupra Forţelor Armate.

Europa Liberă: Dle Cibotaru, de fapt o dimineaţă tristă pentru Federaţia Rusă, dar nu numai pentru această ţară, sunt şi cetăţeni ai altor ţări căzuţi victime acestui atac terorist. Prima întrebare care-şi vine în minte, dle Cibotaru, e de ce tocmai Rusia continuă să fie ţinta atacurilor teroriste?

Expertul dr. Viorel Cibotaru
Viorel Cibotaru:
Federaţia Rusă se confruntă cu una din cele mai serioase ameninţări a zilelor noastre, o formă extrem de extremistă bazată pe o istorie foarte de îndelungată şi care este zamislită pe un fundament religios. Aceste acte teroriste care provin în mare parte din zona Caucazului de Nord şi sunt ca o reflecţie a unui război de secole purtat de către autorităţile ruseşti cu popoarele care locuiesc în această zonă. De acuma a fost înaintată şi versiunea că autorii acestui atentat ar fi provenit din Cecenia, dar nu este exclus că pot să fie şi din Daghestan sau Cerchesia, deci popoarele care sunt privite astăzi ca un focar al acestor forme extreme şi care poartă amprentele acestui război „sfânt”, Jihad, purtat de către reprezentanţii unor curente extreme ale Islamului fundamental, wahabiti şi alte curente de acest fel, şi desigur că are o istorie extrem de lungă...

Europa Liberă: Dle Cibotaru, dv. vorbiţi de secole de când mocneşte acest conflict, această confruntare, ca să spun aşa. Mă întreb dacă şi când marile oraşe ale Rusiei vor înceta într-un viitor previzibil să nu mai fie vulnerabile în faţa actelor teroriste? Dv. vedeţi vreo perspectivă, vreo posibilitate? Sigur că e greu să facem previziuni de acest fel, dar există vreo tendinţă spre o securizare mai mare a acestor oraşe?

Viorel Cibotaru:
Din păcate nu. Pentru că continuă să existe acele cauze pentru conflictul mocnind, care de fapt rămâne deschis. Şi există foarte multe cauze sociale, politice, dar şi aş spune anumite caracteristici dacă nu naţionale, cel puţin legate de anumite tradiţii ale locului, deci, răzbunarea de sânge şi multe, multe alte lucruri care fac ca toate aşteptările privind sfârşitul acestui război să fie încă premature.

Dar probabil foarte multe lucruri sunt legate şi de caracterul actualului regim din Federaţia Rusă, care este acuma din nou supus unor critici privind abotrdarea problemelor acestor popoare care locuiesc Caucazul. Deci, problemele sunt foarte profunde şi adânci, deci nu există o dezlegare imediată a acestor probleme. De aceea suntem foarte atenţi când facem astfel de pronosticuri privind aceste acţiuni.

Europa Liberă: Cum se întâmplă că după 9/11, atentatele de la 11 septembrie 2001atacuri sinucigașe coordonate de Al-Qaeda împotriva Statelor Unite nu s-a mai întâmplat nimic acolo, nici un act terorist demn de toată îngrijorarea sau consideraţia, ca să spunem aşa, din punctul de vedere al organizatorilor lor. Şi-au pierdut interesul teroriştii faţă de USA sau pur şi simplu serviciile abilitate cu protejarea cetăţenilor funcţionează mai bine ca cele ruse?

Viorel Cibotaru:
Eu cred că nu este adevărat şi în anii care s-au scurs după începutul războiului global contra terorismului au adus foarte multe atentate. E drept poate că marea majoritate a acestor atentat au fost dejucate înainte de a fi puse în acţiune. De multe ori, de fapt s-au mutat şi centrele, şi obiectivele acestor organizaţii teroriste, care s-au constituit de fapt în nişte reţele internaţionale.

Am văzut explozii de acţiuni teroriste în Irak sau Afganistan, sau în Sudan, deci şi obiectul acestor acţiuni a rămas a fi acelaşi – reprezentanţii SUA, fie diplomaţi, fie militari, fie din alte structuri instituţionale de stat. Deci, acest război continuă, numai că a prins alte forme. Dar este adevărat şi că societatea americană şi în general sociatatea occidentală a adoptat foarte multe acţiuni foarte eficiente în combaterea acestui fenomen, începând cu reformarea instituţiilor specializate în combatere, deci a acelor combatanţi care stau în linia întâi, deci a aserviciilor secrete, a forţelor militare. Capabilităţile lor au fost înzecite şi au fost transformate. Dar desigur că s-a schimbat şi într-un fel sau altul şi mentalitatea societăţilor occidentale în abordarea problemelor sociale cu care se confruntă oamenii din zone care se prezintă drept focare.

Europa Liberă: În ce măsură împărtăşiţi opinia celora care acuză de fapt serviciile speciale ruse că ar umbla prea mult din urma opoziţiei şi ar face mai puţine lucruri pentru securitatea cetăţenilor?

Viorel Cibotaru:
Eu cred că aceste discursuri sunt un pic speculative. Eu nu cred că serviciile secrete au uitat de terorişti în goana după opoziţie. Dar este adevărat că serviciile secrete sunt afectate de starea generala a societăţii moderne ruseşti moderne, corupţie în primul rînd şi lipsa unor reforme serioase din interior. Deci, asta este cauza principală şi, desigur că este mai uşor de a găsi duşmani în cei ce iese în piaţă şi protestează decât a urmări organizaţii cu pregătire şi o finanţare de foarte multe ori externă şi foarte bine motivată. Dar adevărul este că societatea în primul rând este responsabilă pentru rezultatele acestor acţiuni teroriste.

Europa Liberă: Răniţi şi doi cetăţeni ai Republicii Moldova în acel carnagiu. Dar cum poate un stat ca R. Moldova să-şi protejeze, fie şi indirect, cetăţenii săi aflaţi în străinătate de asemenea pericole ? Că doar nu să le distribuie prin poştă veste antiglonţ sau detectoare de bombe?

Viorel Cibotaru:
Asigurarea securităţii cetăţenilor săi este una din obligaţiunile fundamentale ale oricărui stat şi ale instituţiilor acestui stat. Deci, este o obligaţiune şi nu este o doleanţă sau o cerere ordinară. Şi aici nu există un set final de măsuri pe care statul poate să le satisfacă adoptându-l. Eu sunt absolut convins că Republica Moldova ar putea face mai multe.

Zilele acestea se discută mai multe idei interesante – crearea unui fond special anume pentru astfel de cazuri. Putem să ne aducem aminte şi de promisiunile electorale ale unui partid cum este PLDM de a crea o agenţie pentru lucrul cu cetăţenii noştri de peste hotare. deci, toate măsurile care în rezultat vor avea consolidarea acestui simţ de securitate la cetăţenii noştri, atât aflaţi în hotarele ţarii, cât şi peste hotare ca în cazul cu aceşti doi moldoveni sunt salutare fără îndoială.

Europa Liberă: Cum se regăseşte de altfel R. Moldova în concertul eforturilor internaţionale de combatere a terorismului? Ştim că există un centru antitero, ştim că dacă nu mă înşel Republica Moldova face parte din Centrul antitero al CSI, mai sunt nişte angajamente în cadrul Parteneriatului pentru Pace privind combaterea terorismului ?

Viorel Cibotaru:
Exact... PA DIP, PA TI...

Europa Liberă: Cum se regăseşte şi cum se manifestă mai ales R. Moldova şi dacă rezultatele acestei implicări ale unui stat atât de mic cum este Moldova sunt notabile, importante?

Viorel Cibotaru
: Spre fericire, Republica Moldova de fapt până astăzi e un pic ocolită de reţelele internaţionale de terorişti, nu are izvoare stabile de existenţă a unor fenomene teroriste în regiune şi în cadrul teritoriului său. Este adevărat că R. Moldova a aderat la toate acţiunile internaţionale şi de fapt avem un pachet aproape întregit de documente internaţionale pe care R. Moldova le-a adoptat sau la care a aderat. Dar numai o acţiune teroristă serioasă poate testa gătinţa instituţiilor R. Moldova. Din toate exerciţiile, din toate cunoştinţele specialiştilor şi experţilor din străinătate au rămas mai mult sau mai puţin satisfăcuţi de nivelul minimum de pregătire a instituţiilor de stat din R. Moldova de a confrunta. Dar eu personal consider că acest minimum este insuficient astăzi, pentru că există probleme cu dotarea, există probleme cu elaborarea unui concept unic de reformă a sectorului de securitate în R. Moldova. Deci, nu dă Doamne ca un caz similar cu cel din Domodedovo să demonstreze negătinţa instituţiilor statale din R. Moldova...

Europa Liberă: Nu dă Doamne într-adevăr. Dle Cibotaru, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG