Linkuri accesibilitate

În memoria unei scriitoare de talent: Anna Yablonska


Anna Yablonska
Anna Yablonska

La Teatrul Regal de la Londra urma să aibă loc în aprilie o lectură din ultima piesă, „Păgânii”, a Annei Yablonska.


Anna Yablonska, o speranţă a dramaturgiei din Ucraina, se numără printre victimele exploziei de luni din aeroportul Domodedovo. Yablonska tocmai sosise la Moscova ca să-şi ridice un premiul literar când a fost ucisă împreună cu alte 34 de persoane. O relatare de Claire Bigg şi Elena Poliakovskaia este sintetizată de Mircea Ţicudean.

În vreme ce Rusia deplânge cele 35 de victime ale tragediei de luni de la Domodedovo, gândurile iubitorilor literaturii se îndreaptă în mod special spre una dintre ele: Anna Yablonska, tânără autoare de poezii şi piese de teatru, din Ucraina.

Originară din Odesa, Yablonska sosise la Moscova cu mai puţin de o oră înaintea atacului de pe aeroport. Tânăra de 29 de ani, pe numele ei adevărat Anna Mashutina, urma să plece de la aeroport direct spre redacţia revistei „Cinema Art”, ca să-şi ridice premiul literar.

Editorul revistei, Daniil Dondurei, spune că Anna era într-o dispoziţie de zile mari: „A telefonat la 4 după-amiază, după aterizare, era îngrijorată că n-o să ajungă la timp, la şase şi jumătate. Şeful juriului a stat de vorbă cu ea. Era veselă. După 20 de minute a murit.”

Colegii Annei spun că ea avea un viitor literar strălucit şi amintesc că primise deja numeroase premii, iar piesele ei de teatru fuseseră puse în scenă în Rusia, în Ucraina şi în Belarus. Dondurei, de la „Cinema Art”, a mărturisit că piesa premiată de redacţie, „Păgânii”, cucerise inimile juriului şi câştigase concursul fără drept de apel.

Producătorul de teatru Mihail Ugarov, care o cunoştea bine pe Yablonska şi o aştepta la ceremonia de luni, spune că organizatorii au început să se teamă când au văzut că Anna nu mai vine şi nu răspunde la telefon. „La ceremonie au intrat cu toţii în panică. Au aşteptat-o până în ultimul moment şi până la urmă i-au decernat premiul în absenţă. La ora aceea, era deja moartă.” Soţul Yablonskăi i-a sunat la telefon pe colegi şi prieteni luni seară şi le-a spus că Anna a murit în atentatul de la Domodedevo.

Producătorul Ugarov spune că prietenii Annei îi vor simţi lipsa: „Era o persoană foarte talentată, strălucită. Îmbina o emoţionalitate înaltă cu un intelect sobru şi ascuţit. Comunitatea profesională este profund şocată, pentru că toţi o iubeau. Era prietenoasă, îi plăcea să împărtăşească idei şi îi ajuta şi pe alţi scriitori cu sfaturi.”

Popularitatea Annei Yablonska depăşise graniţele fostei Uniunii Sovietice. La Teatrul Regal de la Londra urma să aibă loc în aprilie o lectură din ultima ei piesă, „Păgânii”.
Este povestea unei tinere care-şi regăseşte treptat dorinţa de a trăi după o tentativă eşuată de sinucidere. Prietenii şi admiratorii Annei insistă că deşi avea şi asemenea teme întunecate, în textele ei n-a lipsit niciodată umorul. Iar unii spun că Anna, care lasă în urmă o fetiţă de trei ani, a avut parcă o premoniţie a sfârşitului. La 21 decembrie, a scris pe blog: „Am senzaţia că-mi rămâne prea puţin timp”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG