27 ianuarie 2001
Editorialul săptămânii
de Nestor Rateş
Campania electorală din Republica Moldova.
Un vizitator din străinătate nu observă la Chişinău nici o urmă de campanie electorală. Afişele electorale lipsesc cu desăvârşire..., la televiziune mai răsare din când în când câte un clip electoral, atât de scurt că nu ai timp să te dezmeticeşti. Doar dacă îţi cade în mână un ziar, nu are importanţă care, te asaltează o propagandă electorală directă, insistentă, totală.
Şi la sediile partidelor domneşte agitaţia obişnuită campaniilor iar liderii partidelor îşi arată o agendă electorală pe următoarele săptămâni încărcată cu mitinguri şi întâlniri prin satele şi oraşele republicii. [...] Nu am observat ca cineva să fie peste măsură de trist că lipseşte tam-tam-ul electoral. Politicienii se plâng de regulile restrictive care reglementează campania electorală la televiziunea naţională şi de costurile foarte ridicate.
Oamenii par mai curând indiferenţi. Indiferenţi la publicitate, nu şi la posibilele rezultate ale alegerilor. [...] Sondajele sunt rare şi nu au credibilitate nici la politicieni şi nici la public.
De altfel, chiar dacă ai vrea să le dai crezare, nu prea indică mare lucru. Un sondaj publicat zilele trecute şi efectuat de ComCom Prim, un centru ce cercetări caracterizat drept independent, ne spune că aproape jumătate din electorat este indecis.
Dacă ar fi după cei care s-au decis deja, numai Partidul comuniştilor ar fi reprezentat în Parlament pentru că toate celelalte partide şi grupări se găsesc sub pragul de intrare în forul legislativ. Comuniştii sunt daţi de foarte multă lume drept favoriţi în alegerile din 25 februarie dar liderul lor, Vladimir Voronin crede că viitorul Parlament va fi cam la fel cu cel de până acum.
În dreapta spectrului politic, discordia pare să fie totală.
Nici o alianţă nu a fost posibilă, partidele merg separat în alegeri şi adesea în aprigă dispută unele cu altele.
Noutatea despre care se vorbeşte mult este recent creata Alianţă „Braghiş”, care poartă numele premierului moldovean. Premierul Dumitru Braghiş, un politician tânăr şi energic, îşi caracterizează formaţiunea de centru. Cu toate că include partide şi grupări de mai toate culorile. În ultimul sondaj menţionat înainte, Alianţa nu obţine nici 4 procente.
Dar mulţi observatori cred că se va impune ca o forţă politică importantă.
Întrebarea este de la cine va lua voturile ? O teorie spune că va lua mai mult din voturile comuniştilor. Pentru că programul electoral al Alianţei o plasează mai degrabă la stânga. O altă teorie spune că Alianţa va ciupi serios din electoratul partidelor de centru dreapta. Inclusă mai degrabă decât exclusă este o viitoare coaliţie la guvernare între alianţa „Braghiş” şi comunişti.
Liderii ambelor formaţiuni ne-au lăsat să înţelegem că o astfel de coaliţie este în cărţile lor.
Nimeni nu a indicat Kremlinul ca sursă a acestei idei. Dar nici unul nu a negat că în recentele discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin s-a discutat despre alegerile din Moldova.
[...] Indiferent dacă Kremlinul mijloceşte sau nu o astfel de coaliţie, ea este privită la Chişinău ca o probabilitate dacă nu chiar ca o certitudine.
Dar mai întâi alegerile: rezultatul lor este o necunoscută. Sunt circumstanţe care fac rezultatul incert. Unul este exodul moldovenilor în străinătate. Numărul lor este estimat la 600 de mii, în mare majoritate vorbitori de limba română.
Aceasta reprezintă o reducere cu aproape 20 % a populaţiei de etnie moldoveană , din rândul căreia se presupune că vine principalul sprijin pentru forţele de centru dreapta. Dacă este aşa, atunci această circumstanţă ar putea favoriza stânga cu consecinţele de rigoare.