Linkuri accesibilitate

Colaboratori ai fostei securități bulgare în posturi de conducere ale Ministerului Apărării


Aniu Anghelov

Ministrul apărării Aniu Anghelov a anunțat că foștii colaboratori deconspirați vor trebui să elibereze posturile.

Deconspirarea securității comuniste continuă în vîrfurile armatei bulgare. Comisia de stat a dosarelor a făcut publice numele a 149 de ofițeri la posturi de conducere în Ministerul apărării – foști colaboratori. Majoritatea au activat în contraspionajul și spionajul militar. Câțiva ocupă acum posturi de atașați militari, inclusiv în țări membre ale Alianței Nord-Atlantice.

Ministrul apărării Aniu Anghelov a anunțat astăzi că foștii colaboratori vor trebui să elibereze posturile. Anghelov și-a exprimat temerea că președintele socialist Gheorghi Părvanov – el însăși cu dosar de colaborator -, va putea bloca un eventual ordin al său pentru rechemarea atașaților militari.

O posibilă concediere a colaboratorilor securității va putea fi atacată la Curtea Constituțională întrucât Legea dosarelor adoptată de parlamentul precedent nu are caracter de lustrație.

În conducerea forțelor armate au fost verificate 928 de persoane - șefi și adjuncți de șefi ai Marelui stat major, secretari și directori generali, șefi de departamente, comandanți. 17% din cei verificați au dosar de agent sau ofițer în Securitatea comunistă. Ca procent al securiștilor în conducerea instituției respective armata ocupă locul trei – după Ministerul de externe și cel de interne. Nici unul din foștii colaboratori în armata nu a fost numit în postul de conducere de către guvernul Borisov.

Majoritatea foștilor colaboratori au activat în cadrul departanentului 3 – contraspionajul militar.

Ministrul apărării a avertizat că fața de toți colaboratorii vor fi aplicat un tratament egal – indiferent dacă din dosare reiese că agentul respectiv și-a turnat colegii sau că a lucrat pentru securitatea națională.

Printre atașații militari compromiși figurează Volodea Țvetanov - fratele ex-ministrului de interne din guvernul Serghei Stanișev – Rumen Petkov.

Ministrul apărării a anunțat că în viitor toți candidații la posturi de conducere vor fi obligați să completeze o declarație prin care acceptă să fie verificați pentru apartenența la aparatul represiv de către comisia de stat a dosarelor.
XS
SM
MD
LG