Linkuri accesibilitate

Comuniștii n-au dreptul moral să aleagă calea șantajului


Petru Bogatu
Petru Bogatu

Petru Bogatu: Propunînd un candidat neutru, PCRM își trădează preferința pentru anticipate - Oazu Nantoi: Societatea civilă trebuie să spună: terminaţi cu alegerile!

In şedinta Consiliului Aliantei de ieri s-a decis echipa care va reprezenta coaliţia în discuţiile propuse Partidului Comunistilor din Moldova pentru ca parlamentul să poată să voteze, în sfîrşit, un preşedinte cu mandat întreg şi nu doar interimar cum a avut Moldova în ultimii aproape 2 ani. Delegaţia Alianţei este formata din Stefan Godea, Dumitru Diacov şi Ion Hadîrcă.

Vor accepta comuniştii dialogul, ştiind că liderul lor Vladimir Voronin a declarat în repetate rînduri că nu doreşte să–l voteze pe liderul democraţilor Marian Lupu, candidatul alianţei şi că susţine că în acest moment Moldova are nevoie de un preşedinte fără de partid. Opiniile mai multor comentatori de la Chişinău despre starea de spirit din partidul lui Voronin.


Comuniştii, atunci cînd promit să voteze doar pentru un candidat apolitic, propun de fapt o cale care duce în nicăieri, crede editorialistul de la Chişinău, Petru Bogatu: “Se propune o soluţie imposibil de realizat, pentru că un cadidat neutru este foarte greu de identificat. Întotdeauna se va găsi cineva şi cred că acel cineva vor fi comuniştii care se vor declara nemulţumiţi de persoana propusă.”

L-am întrebat pe Petru Bogatu dacă îşi face cumva efectul resentimentul comuniştilor care nu-i pot ierta lui Marian Lupu ceea ce ei numesc “dublă trădare” adică abandonarea PCRM-ului şi recenta zădărnicire a alianţei de centru-stînga după scrutinul din toamna anului trecut.

Petru Bogatu: “Marian Lupu este acum inamicul lor numărul unu. Pentru că vine din mediul lor şi se bucură de anumită popularitate în rândul electoratului communist. În cazul în care l-ar vota pe Lupu, aceasta va fi un semnal pentru simpatizanţii PCRM să treacă în tabăra democraţilor. Probabil că Vladimir Voronin se teme să nu provoace scindarea partidului său.”

Decât să voteze un cadidat al coaliţiei, comuniştii vor prefera noi anticipate, mai crede editorialistul. O soluţie, deşi extrem de dificilă, ar fi un nou referendum, mai spune Petru Bogatu, prin care pragul de alegere a şefului statului să fie coborât după modelul propus anterior de aceiaşi comunişti.

Oazu Nantoi
Comentatorul Oazu Nantoi sugerează o altă cale pentru alianţă. Dacă puterea de convingere a celor trei partide nu este de ajuns, să se implice societatea civilă: “Un preşedinte de stat ales cu o majoritate simplă în parlament nu poate avea acele atribuţii pe care astăzi le prevede constituţia. Nu putem să rupem din context un element din constituţie şi să ne jucăm cu constituţia ca şi cu o fustă – vine moda de fustă scurtă – o tăiem, vine altă modă – o coasem la loc. Trebuie să fie fixată data alegerii preşedintelui, trebuie să existe societate şi societatea să exercite presiuni asupra clasei politice. Să spună – terminaţi cu alegerile, vrem stabilitate.”

Insistând pe un candidat apolitic, mai crede Oazu Nantoi, comuniştii merg pe calea şantajului, pe care, obiectiv, un partid de opoziţie n-are drept moral să pornească.

Oazu Nantoi: “După alegerile din 6 martie 2005, Voronin având 56 de mandate s-a dus, a mimat negocierile cu celelalte fracţiuni parlamentare şi a fost ales preşedinte pentru al 2-lea mandat. În situaţia în care s-a creat alianţa din 59 de mandate, Voronin poate înainta condiţiile în care ar vota pentru candidatul ei, dar nu poate înainta ultimatumuri,” mai spune comentatorul politic Oazu Nantoi.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG