Linkuri accesibilitate

Viziunea lui Traian Băsescu despre integrarea romilor în Europa


Președintele României la Strasbourg: Migrația nu poate fi lăsată doar în sarcina țărilor de origine, ci necesită o cooperare internațională.

La 5 ani de la prima sa prezenta in aula Palatului Europei, presedintele Romaniei Traian Basescu a rostit un discurs care s-a axat in mare pe integrarea romilor in Europa.

"In Europa organizatiile se transforma, fie ca vorbim de NATO, EU sau Consiliul Europei", a spus presedintele. El subliniat ca au aparut noi provocari, noi obiective si ca asistam la un proces la adaptare din care nu lipseste chiar elementul concurential dintre organizatii ale caror misiuni se suprapun pe alocuri. "Evolutia acestor organizatii nu este foarte bine sincronizata", este de parere presedintele roman.

Traian Basescu a declarat ca una dintre problemele carora Consiliul Europei ar trebui sa le acorde o atentie sporita este migratia. In opinia sa acest proces nu poate fi lasat doar in sarcina tarilor de origine, ci necesita o cooperare internationala si sprijin din partea organizatiilor paneuropene cum este cazul Consiliului Europei.

Oricum, chiar daca Romania acceseaza fonduri europene pentru imbunatatirea conditiei romilor, schimbarea modului lor de viata nu se va produce in cativa ani si nici doar prin masuri administrative, a subliniat Traian Basescu. „Traditiile acestor cetateni trebuie protejate, nu suprimate“a spus presedintele.

Cu ce poate veni Romania in aceasta cooperare? Cu experienta sa in protectia minoritatilor nationale, a accentuat Traian Bãsescu care nu a uitat sa aminteasca de faptul ca exista state europene unde cetatenii altor tari nu beneficiaza de o protectie suficienta asa cum se intampla in Romania unde minoritatile au nu doar reprezentanti in administratie, judecatori si politisti dar in baza noii legi a invatamantului vor avea si invatamant superior in limba materna.

„Cu cele 20 de grupuri minoritare cate exista in Romania, tara noastra intelege foarte bine nevoia acestora de a-si conserva identitatea care ii defineste ca indivizi“, a spus presedintele care a exemplificat prin relatia cu Ungaria. „Desi in anii 90 relatiile noastre erau caracterizate prin suspiciune, acum am dezvoltat parteneriate in diverse domenii, inclusiv guvernamental, acest parteneriat presupunand sustinerea reciproca a intereselor noastre legitime,“ a precizat Traian Basescu.

El a laudat atitudinea guvernului de la Budapesta in chestiunea admiterii Romaniei in spatiul Schengen.

Basescu a atras atentia asupra tendintei care se manifesta in Europa ca responsabilitatea cu privire la migranti sa fie pasata dintr-o parte in alta. „Organismele de monitorizare ale Consiliului Europei, joaca un rol esential in aceasta chestiune pentru ca aceste probleme sa fie detectate in stadii incipiente si combatute intr-un mod mai eficient“, apreciaza liderul de la Cotroceni.

Amintind ca prezenta sa la Consiliul Europei are loc in chiar ziua comemorarii eliberarii lagarului de la Auschwitz, presedintele roman a declarat ca Europa nu mai trebuie sa permita persecutarea pe motive de etnie, religie sau limba, asa cum s-a intamplat in urma cu 60 de ani.

Politigraf

XS
SM
MD
LG