Linkuri accesibilitate

Băsescu despre restabilirea integrității teritoriale a Moldovei


Președintele român aduce în atenția parlamentarilor APCE diferendul transnistrean.


“Democratizarea tarilor din vecinatate reprezinta un interes de securitate national pentru Romania” declara presedintele Traian Basescu, fara sa spuna explicit ca se gindeste atit la Republica Moldova, cit si la Serbia si Ucraina.

In acelasi timp insa, seful statului roman urmareste extrem de atent ceea ce se intimpla dincolo de Prut si crede ca Partidul Comunistilor ar trebui sa sprijine coalitia pro-europeana pentru ca interimatul presedintiei moldovene sa nu se prelugeasca fiindca “nici o tara nu poate sustine alegeri in fiecare an”.

Presedintele Romaniei si-a facut o prioritate din sprijinirea Republicii Moldova in institutiile europene, dar si din apropierea ei de Romania. Aceasta apropiere vazuta adesea de oficialii rusi dintr-o perspectiva iredentista a fost definita din nou de Traian Basescu de la tribuna Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei: “Romania nu are nici un fel de experienta in anexarea altor state”.

Acesta a fost raspunsul dat de presedintele roman unui reprezentant al Rusiei care l-a chestionat in privinta unor posibile pretentii teritoriale pe care le-ar avea Bucurestiul. Traian Basescu a explicat ca prin Tratatul de la Paris din 1947 a fost stabilita actuala frontiera pe Prut cu fosta Uniune Sovietica, devenita in prezent frontiera cu Republica Moldova si ca in 1991 Romania a fost primul stat din lume care a recunoscut independenta acestei tari.

In schimb presedintele Traian Basescu a accentuat ca Romania nu a incetat niciodata sa vorbeasca despre restabilirea integritatii teritoriale a Republicii Moldova prin rezolvarea problemei transnistrene. De altfel in Strategia Nationala de Aparare a Romaniei prezenta trupelor rusesti din Transnistria este vazuta ca un pericol la adresa sigurantei nationale, iar recent Traian Basescu a insistat ca soldatii rusi de pe teritoriul Transnistriei ar trebui inlocuiti cu forte europene de mentinere a pacii.

Asadar Republica Moldova desi nu a fost un subiect in discursul presedintelui roman sustinut la Strasbourg a devenit din nou o tema de reflectie inclusa in mod, mai mult sau mai putin, subtil de Traian Basescu pe agenda discutiilor internationale.
XS
SM
MD
LG