Linkuri accesibilitate

PCRM: un candidat neafiliat politic și neutru la președinție


Grigore Petrenco: Alianţa trebuie să înțeleagă că în Moldova sunt mult mai mulți potențiali candidați; dacă ne limităm la aceea a lui Lupu, intenționat blocăm situația.


La sfârşitul acestei săptămânii urmeaza să aibă loc şedinţa Biroului permanent al Legislativului, care va stabili ordinea de zi a primelor şedinţe plenare din noua sesiune. Preşedintele Parlamentului a anunţat deja că prima şedinţă trebuie să aibă loc pe 10 februarie. Numeroase sunt problemele care vor figura pe ordinea de zi a Parlamentului. Nelipsita si cea cu privire la alegerea sefului statului. Curtea Constituțională se va pronunța la 8 februarie asupra termenului alegerii președintelui. Potrivit Constitutiei, în termen de 2 luni de la data la care a intervenit vacanta functiei de presedinte se vor organiza alegeri pentru un nou sef de stat. Deputatii PCRM doresc să afle daca această prevedere este valabilă şi în cazul în care preşedinţia a fost asigurată prin interimat. Iar Europa Liberă va cauta sa afle daca PCRM a decis intre alegerea presedintelui sau alegeri parlamentare anticipate. Invitatul emisiunii matinale este deputatul communist Grigore Petrenco.

Europa Liberă: Dle Petrenco, care ar fi prioritatea dialogului dintre putere si opozitie astazi?

Grigore Petrenco în studioul Europei Libere la o dezbatere cu Iulian Fruntașu
Grigore Petrenco:
Este o intrebare la care acum este greu de raspuns, deoarece nu se stie daca va fi un dialog. Noi am auzit mai multe declaratii despre necesitatea dialogului din partea reprezentantilor AIE, dar sincer nu am vazut o sinceritate şi deschidere adevărată in ceea ce spun.

Europa Liberă: De ce sa nu va aparţină dumneavoastră initiativa sa-i chemati la dialog?

Grigore Petrenco:
Noi nu am observat deocamdata disponibilitatea celor de la alianţă să discute despre o eventuală candidatură din afara Parlamentului, la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Ceea ce am vazut pina acum este insistenţa de a fi votat numai o singura candidatură, Marian Lupu, inacceptabilă pentru noi.

Europa Liberă: La sfirsitul saptaminei trecute, premierul Vlad Filat, liderul PLDM a reafirmat această intenţie fermă a coaliţiei de guvernamint de a inainta candidatura domnului Lupu la funcţia de şef al statului. Intrebat ce motive ar avea comunistii sa voteze candidatul coalitiei de guvernamint, domnul Filat a raspuns ca acestea se contin in lista de temeiuri de care s-a ghidat opozitia parlamentară atunci cand in aprilie 2005 l-a votat pe domnul Voronin in funcţia de preşedinte al Moldovei.

Grigore Petrenco:
Daca intr-adevăr vrem sa depasim această criză politica si sa nu ne mai blocam in aceeasi situatie, cred ca cei din Alianţă trebuie să inteleaga ca in Moldova sunt mult mai multi potentiali candidati care ar putea fi acceptati de majoritatea absolută a Parlamentului. Iar daca ne limitam doar la candidatura lui Lupu, intentionat blocam situatia si mergem la anticipate.

Europa Liberă: Deci singura candidatura pe care nu o acceptati este Marian Lupu.

Grigore Petrenco:
Nu e vorba ca e singura candidatura pe care nu o acceptam, dar această candidatura este una inacceptabilă pentru fractiunea PCRM. Din mai multe considerente, pe care cred ca le cunoaste toata lumea. Si este inacceptabila nu doar pentru ca este un capriciu de-al nostru. Este inacceptabilă şi pentru cei care au sprijinit la ultimele alegeri parlamentare formatiunea noastră politică.

Europa Liberă: În ultimul timp tot mai tranşant spuneti ca in caz ca AIE nu isi va schimba părerea referitor la candidatura şefului statului, atunci mergeti la alegeri anticipate. Sa intelegem ca sunt inevitabile in caz de?

Grigore Petrenco:
Noi mergem la anticipate in caz daca Alianţa nu conştientizează că această candidatură a lui Lupu nu va fi acceptată de noi, automat noi nimerim in aceeasi situatie in care am fost cu 1 an si jumătate in urmă. Eu cred ca daca va fi acest dialog, asa cum l-ati numit, aceste discutii intre reprezentantii fractiunii noastre si reprezentantii Alianţei, aceste discutii vor fi in jurul altor posibile scenarii. Excludem din start varianta lui Lupu. Asta trebuie sa inteleaga şi reprezentanţii AIE.

Europa Liberă: Alte posibile scenarii care ar fi?

Grigore Petrenco:
Trebuie de cautat o candidatura in afara Parlamentului. Sunt absolut sigur ca este posibil. În ţara noastră există foarte multe personalitati care sunt demne sa ocupe această functie de presedinte a Republicii Moldova. Nu doar Lupu este cel mai - cel mai, care trebuie ales sef de stat.

Europa Liberă: De ce PCRM pina astazi nu inaintează alta canditatură? Pentru ca de fapt nici coalitia de guvenamint nu a inaintat deocamdata o candidatură, deşi se vorbeste despre domnul Lupu. De ce fractiunea comunistilor nu propune o candidatură?

Grigore Petrenco:
În primul rind, este prea devreme, deoarece nu au fost incepute nici procedurile respective.

Europa Liberă: Da, Curtea Constitutională urmează să se pronunţe.

Grigore Petrenco:
Sigur ca noi avem un numar necesar de semnaturi in Parlament ca sa inaintam candidatura respectivă. Dar asemenea propuneri se fac atunci cand există si o garanţie anumită. Asemenea propuneri se fac la masa de negocieri, daca aceste negocieri sunt serioase, dar nu pur si simplu pentru a arăta societăţii că chipurile noi vrem sa negociem, vorbesc acum despre Alianţă.

Europa Liberă: Dar ati putea totuşi inainta un candidat?

Grigore Petrenco:
Eu cred ca daca va fi gasit un compromis si un consens larg intre forţele politice in ce priveşte un candidat din afara Parlamentului, un candidat neafiliat politic, neutru, care va fi acceptat de majoritatea calificată in Parlament, de ce nu?

Europa Liberă: Bine, dar AIE a semnat un acord de constitutire al acestei coaliţii, şi este foarte clar spus că candidatura AIE pentru functia de şef al statului ramine candidatura liderului PD, Lupu.

Grigore Petrenco:
Atunci ce sens au aceste aşa-numite discutii, negocieri, dialog, daca ei nu sunt in stare sa mearga la compromis? Acest acord nu trebuie sa fie un obstacol pentru aceşti negociatori, daca intr-adevăr vor sa ajungem la un rezultat care ar scoate Moldova din această criză politică. Dacă insistă şi mai departe, atunci, conştient, merg la aceea ca Moldova sa fie ostatic lui Lupu şi ambitiilor lui personale.

Europa Liberă: Aşa cum insistă ei, insistă şi fractiunea PCRM şi intregul partid.

Grigore Petrenco:
N-aveti dreptate. Noi am facut 2 propuneri, cred ca foarte rezonabile şi logice. Cei care au fost aleşi in Parlament, acei 101 deputaţi, trebuie sa se ocupe cu activitate legislativă. Sunt sigur că in societatea noastră există foarte multe candidaturi demne şi asa ocupe această functie inaltă in stat.

Europa Liberă: Eu inteleg ca si dumneavoastră ramineti foarte categorici pe această pozitie, or PCRM a impus deputatilor sai semnarea unui angajament de a vota in conformitate cu decizia conducerii.

Grigore Petrenco:
„Categoric” este atunci cand insisti ca preşedintele sa fie ales din 101 de persoane. Noi propunem sa alegem candidatul la această functie din 3 milioane de cetăţeni. Care pozitie este mai categorica? 101 de persoane sau 3 milioane de cetăteni? Hai sa nu ne limitam doar la cei care au nimerit in Parlament. Nu toti au candidat la functia de deputat. Nu toţi. Şi nici nu trebuie sa candideze. Dar nu trebuie sa fim şi ostaticii domnului Lupu sau celor care stau in spatele lui şi neapărat să implinim visul acestui personaj politic.

Europa Liberă: Eu am citit acest jurământ al PCRM unde se mentionează ca incalcarea angajamentelor ar reprezenta cea mai grava crima morala impotriva intereselor PCRM si a miilor de sustinatori.

Grigore Petrenco:
Daca imi permiteti, eu va intrerup, as vrea sa fiţi mai exactă in ce spuneţi. Nu este vorba de jurământ. Nicăieri in text nu veti gasi cuvintul jurământ sau jur sau ceva de genul ăsta. Este vorba de un angajament politic si este ceva absolut firesc si normal intr-o societate democratică. Noi am primit acest mandat din partea sustinatorilor nostri, din partea poporului – nu personal. Ei n-au votat pentru Petrenco, pentru Vlah sau Vitiuc. Ei au votat pentru PCRM.

De aceea noi ne-am intrunit intr-o sedinta a fractiunii si am luat o decizie, - a propos, unanim -, şi am semnat acest aganjament politic ca sa explicam cetatenilor, deoarece sunt foarte multe intrebari fata de noi, cum vom proceda. Astfel, prin acest document am explicat sustinatorilor nostri – care va fi pozitia noastră.

Europa Liberă: Dar veti intra in cabina de vot?

Grigore Petrenco:
Noi am observat ca unele mass-media incearcă să prezinte aceasta ca un fel de jurământ.

Europa Liberă: Un angajament, totuşi.

Grigore Petrenco:
Eu cred ca noi am arătat si in trecut ca putem respecta angajamentele noastre politice.

Europa Liberă: Unii analisti acreditază ideea ca vor avea lor alegeri anticipate, deoarece scumpirile in lanţ este un argument forte in defăimarea AIE. PCRM ce zice?

Grigore Petrenco:
Eu cred ca acele forţe politice care au fost la guvernare in ultimele luni, in mai mult de 1 an, pentru aceste forţe nu este o surpriză aceste scumpiri. Nici pentru noi nu e o surpriză. Noi am spus asta in timpul campaniei electorale, iată si s-au adeverit, din păcate, prognozele noastre. Toate aceste scumpiri sunt consecinţa situatiei instabile in economie, inclusiv si consecinţa actiunilor actualei guvernări.

Europa Liberă: Pe fundalul acestor scumpiri, refuzul PCRM de a-l vota pe domul Lupu in calitate de preşedinte, totusi pune Moldova in faţa unui blocaj politic. Aceasta, inteleg, ramine a fi situatia la moment.

Grigore Petrenco:
Eu inca o data va spun, noi nu blocăm nimic. Deocamdată situatia este blocata de reprezentantii Alianţei. Noi propunem mai multe solutii. Hai sa cautam candidatura respectiva din societatea moldovenească si nu doar din o parte foarte mică a acestei societati, care se numeste Parlamentul Republicii Molodva. Am propus mai multe solutii in acest sens, si coalitia largă, inclusiv. Deocamdată am auzit doar un „nu” categoric. Iar aceste „nu” categoric sigur ca este calea directă către alegeri anticipate.
XS
SM
MD
LG