Linkuri accesibilitate

Angajamentul comuniștilor și jurămîntul pionierilor (Moskovskie Vedemosti)


Revoluţiile au loc, de regulă, în ţările în care cetăţenii încep să se cugete asupra condiţiei lor umane (Jurnal de Chișinău).


Economist scrie că după prima discuţie a agricultorilor cu reprezentanţii guvernuui pe marginea subvenţiilor acordate anul curent pentru producătorii agricoli, încă nu este clar ce cheltuieli ale agricultorilor vor fi compensate de stat. Totodată nu este certă nici suma ce va fi alocată din buget pentru subvenţii. Deşi asociaţiile de fermieri au insistat ca subvenţiile pentru agricultură în acest an să fie de cel puţin un miliard de lei, cel mai probabil aceasta nu va depăşi 500 de mii, mai scrie Economist.

Referindu-se la protestele violente din Egipt, la aşa numita „revoluţie a iasomiei” din Tunisia sau la revoluţia „Twitter” cum a fost botezat protestul tinerilor din 7 aprilie 2009, de la Chişinău, Petru Bogatu scrie în Jurnal de Chişinău că lumea se răzvrăteşte nu atât de foame, cât dintr-o senzaţie a nedreptăţii pe care o provoacă lipsurile pe care le îndură. Informaţia, e de părere editorialistul, cultivă simţul dreptăţii individuale şi celei sociale. De aceea, revoluţiile au loc, de regulă, nu în ţările cele mai sărace, ci în cele în care cetăţenii încep să se cugete asupra condiţiei lor umane.

În cotidianul Adevărul găsiţi un reportaj de la Centrul Mamei şi Copilului din capitală, unde, scrie Domnica Negru, micuţii internaţi au parte de un tratament greu de imaginat. Pe lângă lipsa aparaturii medicale spitalul nu dispune nici măcar de apă caldă pentru ca cei mici să fie spălaţi de mame.

Moldavskie Vedomosti” notează că angajamentul semnat recent de deputaţii comunişti prin care aceştia s-au angajat să nu devieze de la deciziile colective ale partidului, „seamănă mai mult cu jurământul pionierilor din timpul URSS”.
Ziarul menţionează că în Partidul Comuniştilor există două tipuri de membri – unii care sunt devotaţi cu trup şi suflet partidului şi alţii care au aderat la partid din anumite interese. Aceşti oameni au ce pierde şi ei deloc nu sunt interesaţi de convocarea unor noi alegeri la care PCRM s-ar putea să nu ami obţină acelaşi scor electoral ca în prezent”, scrie Moldavskie Vedomosti.
XS
SM
MD
LG