Linkuri accesibilitate

Ion Muruianu candidează din nou la șefia CSJ


Ion Muruianu
Ion Muruianu

Voci ale societății civile spun că concursul a debutat cu stângul, iar aceasta s-ar datora unor interese ca Ion Muruianu să-şi păstreze funcţia.

Controversatul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie Ion Muruianu, cel care câştigase anul trecut bătălia cu Parlamentul dornic să-l demită, va rămâne fără mandat în luna martie. Dar magistratul acuzat de blocarea reformei în justiţie va candida pentru un nou mandat de patru ani în fruntea principalei instanţe a ţării. Muruianu s-a înscris deja la concurs în mijlocul unei noi controverse.

Un concurs pentru suplinirea functiei de preşedinte al CSJ a trecut aproape neobservat după ce fusese anunţat în noiembrie, cu câteva săptămâni înainte de alegeri şi urma să expire la 10 ianuarie, adică în toiul sărbărtorilor de iarnă. Numele actualului preşedinte Ion Muruianu figura printre cei care se inscriseseră în competitie. Potrivit unor informaţii neconfirmate însă de preşedintele Consiliului Suprem al Magistraturii, Muruianu era chiar singurul care manifestase interes pentru funcţia scoasă la concurs de această instituţie.

Dar Ministrul Justiţiei Alexandru Tănase a cerut extinderea concursului. Ministrul Tănase, care este membru din oficiu al Consiliului Suprem al Magistraturii, dar aflat la acel moment în campanie electorală, îşi suspendase această calitate, a motivat prin termenul restrâns al concursului, dar şi prin faptul că anunţul ar fi trebuit să fie publicat în Monitorul Oficial, chiar dacă legea nu prevede în mod expres această necessitate.

Alexandru Tănase: “A fost o situaţie puţin cam neplăcută – când a avut loc această decizie a CSM, eu eram suspendat din funcţie, dl. Vesterniceanu, preşedintele CSM era în spital, şi a fost luată decizia de a scoate la consurs funcţiile vacante ale mai multor instanţe, inclusiv această funcţie. Am solicitat extinderea concursului şi publicarea anunţului în Monitorul Oficial, astfel ca toţi care vor să participle să aibă timp pentru asta.”

Dinspre societatea civilă se aud însă voci care spun că concursul a debutat cu stângul, iar aceasta ar demonstra că în interiorul breslei judecătoreşti ar exista interese ca Ion Muruianu să-şi păstreze funcţia de preşedinte al CSJ. Asta după ce asupra acestuia au planat suspiciuni de corupţie, consiliul disciplinar al judecătorilor i-a iniţiat câteva acţiuni disciplinare, iar parlamentul a încercat chiar să-l demită pentru că ar fi adus Republicii Moldova un număr mare de condamnări la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Toate se întâmplau după ce Ion Muruianu îi numise pe jurnalişti “câini turbaţi periculoşi pentru societate”, scandalizând prin aceasta breasla jurnalistică, dar şi o bună parte a societăţii civile.

Obţinând câştig de cauză prin intermediul justiţiei, acum Ion Muruianu are, formal, reputaţia curată şi candidează pentru un nou mandat, alături de un alt candidat, judecătorul CSJ, Constantin Gurschi.

Ar putea ceva să-l împiedice să-şi păstreze funcţia?

Iată cum răspunde la această întrebare ministrul justiţiei, Alexandru Tănase: “Am un singur vot în CSM, este un vot din 12. Vom utiliza aceleaşi instumente – discuţii, argumente, pentru a convinge membrii CSM că schimbarea în justiţie trebuie să înceapă din interiorul corpului de judecători.”

Dumitru Vesterniceanu, preşedintele Consililului Superior al Magistraturii, instituţie care va înainta candidaţii legislativului: “Totul e la discreţia CSM, dacă trece consiliul, se duce în Legislativ.”

Igor Dolea, membru al CSM: “Personal voi vota din convuingerea că trebuie să fie o persoană cu o reputaţie ireproşabilă”

Nicolae Roşca, preşedintele Colegiului disciplinar al judecătorilor: “Pot să spun doar că dacă aş fi membru al CSJ, nu aş vota pentru această candidatură.”

Şi Vladislav Gribincea, preşedinte al Centrului de Resurse Juridice: “Procedura care există acum este confuză şi nu este clar pe ce criterii se selectează cei mai buni. Sunt nişte criterii formale, cantitative, pe care trebuie să le satisfacă candidaţii, dar când selectezi care dintre ei sunt mai buni, aici criteriile sunt foarte volative şi neclare. Societatea civilă trebuie să monitorizeze procesul astfel încât acesta să nu deraieze într-o direcţie improprie.”

Concursul pentru funcţia de preşedinte al CSJ expiră la 15 februarie. Conform cutumelor judiciare, la el pot participa doar judecătorii de la CSJ, adică subalternii lui Ion Muruianu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG