Linkuri accesibilitate

ANPC - o agenție care excelează prin inactivitate


Iurie Gotișan

Creată cu mare dificultate în 2007, la insistenţa partenerilor occidentali de dezvoltare, Agenția Națională pentru Protecția Concurenței crează impresia că a fost doar un moft de moment.


Europa Libera: Poate Agentia Nationala pentru Protectia Concurentei lupta eficient cu scumpirile ilegale?


Iurie Gotisan: Cu cetititudine ca statul poate interveni in situatii nejustificate de cresteri sau majorari ale preturilor. Adica atunci cind organele de control ale acestuia sau cele abilitate cu competenţe de control şi protecţia concurenţei, a pieţei efectiv, constată că preţurile unui anumit bun, produs sau serviciu sunt puternic umflate sau unde exista intelegri de grup sau cartel. Deci, atunci cind nu exista premise atit interne, cit si externe care justifica eventualele majorari. Or asemenea conjucturi de piata in Republica Moldova exista. Exemplele recente de pe piata medicamentelor, a produselor petroliere sau a multor produse alimentare sint mai mult decit relevante. Astfel, activitatea, mai bine spus, inactivitatea Agentiei Nationale pentru Protectia Concurentei, care este de fapt organul abilitat si imputernicit sa ia atitudine in asemenea situatii, din momentul in care a aparut si pina in prezent a fost practic invizibila, unde mai pui ca sesizarile pe marginea preturilor exagerate deseori parvin din partea guvernului, in particular din partea primului ministru, iar mai recent din partea parlamentului.

Europa Libera: Asta cu toate ca Agentia Nationala pentru Protectia Concurentei este, in mod formal, o structura independenta, care, se stie, a fost infiintata la insistenta Uniunii Europene si a FMI.

Iurie Gotisan: Aceasta agentie a fost creata cu mare dificultate in 2007, la insistenţa partenerilor occidentali de dezvoltare, in particular a fost conditionat acel Plan de Actiuni dintre Moldova si UE anume prin crearea acestei agentii, dar si la recomandarea FMI si nu numai. Insa rolul acesteia pina in prezent, dupa cum am mai spus, a fost practic invizibil. In afara de cazurile Bomba sau SunCommunications, daca va amintiti, sesizate de acesta prin 2007 sau 2008, probabil pentru a-si justifica functionalitatea, nimic altceva mai de rezonanta nu a fost din partea acestei agentii. Sincer, ti se creaza impresia ca acesta structura a fost moftul celor din occident si nu un organ lucrativ care sa-si faca meseria conform legii. Probabil ca si din cauza corupţiei, a unor interese private sau de grup sau a unor scheme frauduloase, in general, poate si a unei deficienţe de sistem avem o atare situatie.

Europa Libera: Premierul Vlad Filat declara recent ca lipsa de reactie a ANPC ar fi fortat, intr-un fel, guvernul sa-si asume atributiile acesteia. Asa sa fie? Sau poate fi si un pretext pentru guvern ca sa creeze iluzia ca este de partea celor necajiti si lupta cu scumpirile?

Iurie Gotisan: Sigur, nu poti intra cu securea si sa tai din preturi la stinga si la dreapta, dar urmare a unei analize concludente pe piata unui produs sau produse in care s-au depistat nereguli la formarea preturilor sau intelegeri ilegale, interventia unei asemenea agentii este iminenta. Bine, producătorii şi comercianţii în mare parte sunt în drept să-şi stabilească de unii singuri costul unui produs, insa asta trebuie sa o faca în limitele acceptabile. Altminteri este de-a dreptul ridicol cind deseori intilnesti că preţul unui medicament sau produs alimentar sa fie cu citeva zeci de lei mai scump, daca nu mai mult, intr-o anumita unitate de comercializare decit pentru un produs similar într-o altă unitate de comercializare.

Europa Libera: Nemultumirea si tensiunile sociale din cauza scumpirilor, se pare, sunt in crestere. S-ar putea acestea manifesta si in actiuni de protest de masa?

Iurie Gotisan: Nu este exclus ca recentele cresteri a preturilor pentru o serie de produse si servicii ar umple paharul rabdarii din partea populatiei, dat fiind faptul ca deseori agentii economici mai putin sint preocupati de partea sociala a potentialelor majorari si sint ghidati mai mult de de propriul profit. Astfel, componenta sociala a unor astfel de majorari sau cresteri de preturi nu trebuie neglijata, mai ales tinand cont de faptul ca una din prioritatile programului actual de guvernare este lupta cu saracia.

Mai mult
XS
SM
MD
LG