Linkuri accesibilitate

Schengen: de ce nu poate fi decuplată România de Bulgaria?


Șeful diplomației franceze a spus recent că încrederea statelor Schengen în cele două aspirante nu este deplină.

România nu poate fi separată de Bulgaria în procesul de aderare la Spaţiul Schengen, o spun atit oficialii occidentali si o recunosc, chiar daca neoficial, si cei romani. Romania nu poate fi deci decuplata de Bulgaria in cursa pentru intrarea in spatiul de libera circulatie, chiar daca din rapoartele tehnice rezulta ca prima e mai bine pregatita decit a doua. Pe de alta parte reprosurile care i se aduc Romaniei sint intemeiate in ceea ce priveste lupta anticoruptie, fiindca desi mai multi demnitari au fost trimisi in judecata pentru trafic de influenta, luare de mita sau chiar spalare de bani, dosarele lor treneaza si multe fapte ar putea sa fie prescrise din cauza ca unii judecatori trag de timp.

La intilnirea ministrilor de externe comunitari de la Bruxelles, seful diplomatiei franceze a spus destul de clar ca Romania nu va putea fi separata de Bulgaria si ca increderea statelor membre Schengen in cele doua aspirante nu este inca deplina, ceea ce face ca “aderarea sa nu se poata produce intr-un viitor apropiat”. Dincolo de aceasta declaratie cu care sunt de acord si state precum Germania, Finlanda sau Olanda exista si un impediment legat de faptul ca Parlamentul European trebuie sa dea un aviz comun asupra rapoartelor tehnice, in conditiile in care documentul privind Bulgaria este negativ, iar cel care se refera la Romania este pozitiv.

Nu se cunoaste, insa, continutul celor doua rapoarte de evaluare privind pregatirea Romaniei si Bulgariei pentru aderarea la Spatiul Schengen, pentru ca aceste documente sint secretizate si pot fi consultate doar de europarlamentarii comisiei de libertati civile, care vor si adopta de altfel raportul asupra acestei chestiuni pe 14 februarie.

Asadar Parlamentul European ar putea declara peste doua saptamini ca nu se opune
in principiu aderarii celor doua state, dar ca nu poate da un aviz cita vreme rapoartele ramin secrete sau intr-o alta varianta ar putea ajunge la concluzia ca bilantul pentru Romania este pozitiv, in vreme ce pentru Bulgaria negativ. In ceea de doua varianta solutia va fi in defavoarea Romaniei, fiindca avizul Parlamentului European este comun pentru Romania si Bulgaria, iar rezultatul final ar duce la concluzia ca nici una dintre cele doua tari estice nu este pregatita sa adere la spatiul Schengen.

Seful diplomatiei romane spera in acelasi timp ca aderarea la zona de libera circulatie se va produce sub presedintia UE detinuta de Ungaria si care expira in luna iunie.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG