Linkuri accesibilitate

Nevoia unei campanii naționale anticorupție și antisărăcie (Timpul)


Un nou scrutin parlamentar ar fi dezastruos (Adevărul.md).


Articolul de pe prima pagină a cotidianului „Adevărul” pleacă astăzi de la declaraţiile liderilor comunişti care arată un refuz categoric de a negocia cu cei ai alianţei de guvernare votarea lui Marian Lupu, singurul candidat al coaliţiei la preşedinţia statului. A treia rundă de alegeri anticipate – asta îi aşteaptă pe moldoveni dacă opoziţia şi coaliţia nu se vor înţelege, avertizează ziarul. Un nou scrutin parlamentar ar fi dezastruos pentru Moldova, continuă publicaţia, iar o primă ruptură va fi în relaţiile cu UE, mai scrie ziarul citând comentatorii politici.

Moldavskie Vedomosti” se întreabă dacă nu cumva la întâlnirea din 23 ianuarie dintre liderul comunist Vladimir Voronin şi premierul Vlad Filat s-a discutat despre o posibilă modificare a Constituţiei, încât preşedintele să fie ales prin vot direct şi nu de către Parlament. O asemenea modificare a constituţiei „ar rezolva criza,”, scrie „Moldavskie Vedemosti”, dar asta mai înseamnă că preşedinte al ţării ar putea deveni unul din cei doi Vladimiri, mai sugerează publicaţia.

Pentru ziaristii de la „Panorama” nu a trecut neobservată conferinţa de ieri a directoarei autorităţii antimonopol criticată în ultimul timp tot mai des pentru inactivitate. Ziarul continuă aceste criticii şi scrie că în sfârşit, agenţia s-a apucat de treabă. Deşi a avut pentru asta trei ani la dispoziţie, observă publicaţia.

Editorialistul de la „Capitala” Cornel Ciurea, consideră că „putem vorbi la nesfârşit despre integrare europeană, dar, în mod obiectiv, scopul suprem al politicii noastre interne şi externe este reintegrarea ţării”. „Şi tocmai în acest domeniu dăm dovadă de neseriozitate. O neseriozitate care vădeşte, posibil, o convingere că de noi nu mai depinde nimic”, constată autorul.

În editorialul său din „Timpul”, Constantin Tănase constată astăzi că scandalul cu „dubla identitate” a lui Plahotniuc „este o continuare a campaniei declanşate vara trecută de către Sergiu Mocanu”. Cu siguranţă, campania lui Mocanu a avut impact - impact care a costat PD-ul câteva mandate, anume acele câteva mandate care acum nu-i ajung AIE-2 ca să aleagă preşedintele, constată editorialistul. Acesta, bineînţeles, nu e un motiv ca să nu se scrie despre Plahotniuc, dar Moldova are nevoie acum de altceva şi anume de o singură şi amplă campanie naţională - împotriva corupţiei şi a sărăciei, afirmă Constantin Tănase.
XS
SM
MD
LG