Linkuri accesibilitate

O revizuire a dosarului Hodorkovski vizînd eventuale „carențe legislative”


 „Coperta recent apărutei cărți „Articole. Dialoguri. Interviuri" de Mihail Hodorkovski
„Coperta recent apărutei cărți „Articole. Dialoguri. Interviuri" de Mihail Hodorkovski

M. Hodorkovski: „Destul cu promisiunile. Spuneţi limpede, acum, că tribunalele din Rusia trebuie să respecte legea.


Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a decis să ceară unor jurişti să analizeze cazul fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski şi alte cazuri asemănătoare.

Anunţul re-examinării dosarului Hodorkovski a fost făcut marţi de Mihail Fedotov, principalul consilier al preşedintelui rus Dmitri Medvedev în chestiuni legate de drepturile omului. Fedotov a declarat agenţiei Reuter că ideea a fost formulată la o şedinţă ţinută la Ekaterinburg, unde preşedintele rus a cinstit ieri memoria predecesorului său Boris Yeltsin, de la a cărui naştere s-au împlinit 80 de ani.
„Hai să facem cum ar fi făcut Yeltsin”, ar fi spus la şedinţa cu uşile închise Medvedev, care refuză să facă declaraţii publice despre Hodorkovski.

În interviul acordat agenţiei Reuter, consilierul prezidenţial Fedotov a spus însă foarte limpede că examinarea dosarului nu vizează în nici un caz sentinţa, ci doar ceea ce a numit „probleme sistemice” legate de asemenea cazuri şi eventualele „carenţe legislative”. Acestea, dacă vor fi găsite, ar urma să fie îndreptate, dar nu este limpede cum şi dacă s-ar aplica şi fostului şef al concernului Yukos.

Hodorkovski a fost condamnat în decembrie la încă şase ani de închisoare într-un proces de furt şi spălare de bani pe care suporterii săi îl consideră o înscenare politică – şi care a fost criticat de conducerea Statelor Unite.

Vadim Klyuvgant, avocat al lui Hodorkovski, a declarat astăzi departamentului rusesc al postului nostru de radio că ideea Kremlinului este bună, cel puţin la prima vedere, dar a adăugat că nu este optimist. Avocatul rus a spus că are dubii în privinţa implementării intenţiilor Kremlinului. Nu este sigur că re-examinarea va avea loc într-adevăr, iar dacă va avea loc, nu este sigur că va fi independentă şi dreaptă.

Întrebat dacă speră într-o eventuală reducere a sentinţei clientului său, avocatul Klyuvgant a spus că dacă ar răspunde pozitiv, ar însemna că Hodorkovski merită vreo sentinţă, redusă sau nu – ori acesta nu este cazul, pentru că – spune el – Hodorkovsky este nevinovat. „Punctul de pornire al oricărei analize ar trebui să fie cum se poate falsifica un delict”, a mai spus avocatul.

La o zi după ce preşedintele Medvedev s-a interesat de cazul Hodorkovski, fostul magnat i-a adresat o scrisoare din închisoare. În textul publicat astăzi de ziarul rusesc „Vedomosti”, el spune că noua sa condamnare ilustrează faptul că justiţia rusă nu funcţionează – un fapt cu consecinţe grave, spune Hodorkovski, atât pentru soarta cetăţenilor ruşi, cât şi pentru atragerea de investiţii străine în Rusia.

„Destul cu promisiunile, scrie Hodorkovski în scrisoarea către Medvedev. Spuneţi limpede, acum, că tribunalele din Rusia trebuie să respecte legea. Spuneţi limpede că misiunea dumneavoastră este să apăraţi cetăţenii şi companiile de fărădelegi, nu să folosiţi fărădălegea ca să vă promovaţi interesele!”.

În viziunea Kremlinului, exprimată marţi de consilierul Fedotov, un alt caz care ar urma să fie cercetat de experţii preşedintelui ar fi al avocatului Serghei Magnitsky, mort în închisoare în noiembrie 2009. Rudele lui spun că motivul decesului a fost neacordarea asistenţei medicale.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG