Linkuri accesibilitate

Rom? Țigan? What's in a name?


Comisii ale Senatului de la București avizează favorabil proiectul de lege prin care denumirea de rom să fie înlocuită cu cea de țigan.

Asociatiile de romi din Romania nu inteleg insistenta parlamentarilor de reveni la denumirea peiorativa a termenului rom in conditiile in care exista deja semnale serioase din exterior care ar fi trebuit sa descurajeze aces gest.

Comisiile pentru drepturile omului si egalitate de sanse din Senatul Romaniei au avizat astazi favorabil proiectul de lege initiat de un deputat guvernamental prin care denumirea rom sa fie inlocuita cu cea de tigan. Discutiile din comisiile senatoriale autohtone au glisat de la hilar la ridicol, fiindca cei prezenti au venit cu propriile variante istorice care sa indreptateasca reluarea formulei peiorative.

Singurul care a incercat cu argumente pertinente sa le ia apararea romilor a fost senatorul magiar Gyorgy Frunda, care a mentionat ca toate tratatele internationale prevad dreptul fiecarei natiuni de a se denumi cum doreste. Reprezentantul maghiarilor le-a explicat colegilor sai senatori ca romii din mai multe state s-au intrunit in 1971 la Londra la primul Congres Mondial al acestei comunitati prin care s-au denumit romi.

Gyorgy Frunda i-a atentionat pe colegii sai din comisiile senatoriale ca daca vor aviza favorabil aceasta intitativa legislativa, Romania risca sa fie condamnata la CEDO – Curtea Europeana a drepturilor Omului in baza Conventiei Europene si Tratatului Uniunii care interzic discriminarea si dreptul de a se pronunta in legatura cu soarta altor enii.

Semnale in aceasta privinta au venit nu doar de la Bruxelles, ci si de la liderii Comsiei pentru Securitate si Cooperare in Europa din Congresul american care si-au exprimat ingrijorarea inainte ca Senatul Romaniei sa ia in consideratie schimbarea termenului de rom in cel peiorativ de tigan. Alianta Civica a Romilor ii acuza pe membrii comisiilor senatoriale ca nu cunosc prevederile consititutionale si europene si contesta in acelasi timp amendamentul care insoteste decizia de astazi prin care se interzice atribuirea unor conotatii negative cuvintului tigan.

Guvernul roman a demarat la rindul sau o initiativa similara de folosire a cuvintului tigan in loc de rom, dar ministerele culturii, de externe si justitiei au trimis deja avize negative, in vreme ce executivul sustine ca se bazeaza pe o argumentatie a Academiei Romane, pe care insa nu a vazut-o nimeni.

In mod surprinzator acestei initiative se raliaza socialistii si liberalii, care in statele occidentale sint mai degraba de partea minoritatilor decit de cea a majoritatii. Politicienii nu vor sa inteleaga ca in Tarile Romane, inca de la prima atestare a romilor din 1385, semnalată in documentele manastirii Vodita, termenul de tigan desemna o stare sociala, de rob, si nu o etnie.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG