Linkuri accesibilitate

Criză? Care criză?


Fotbalul sau mai exact fotbalul englez pare imun la tulburările financiare globale care au îngrășat șomajul și au redus pensii și salarii. Mini sezonul de transferări de iarnă s-a încheiat cu un șoc. Fotbalul englez continuă să absoarbă sume fabuloase, în jur de 2 milarde de euro pe sezon și cluburile engleze au cheltuit în cîteva săptămîni peste 300 de milioane de euro pe jucători în mare parte lipsiți de firmă și de formă. Excepțiile sînt puține dar extrem de interesante.

La fel de interesant e că Liverpool a stat în centrul agitației. La jumătatea unui sezon, pînă acum, dezastruos care a culminat cu înlocuirea antrenorului, Liverpool a licitat și a reușit trei mișcări foarte serioase. Înainte de orice, Liverpool s-a despărțit de Fernando Torrres, unul din cei mai iubiți și bine cotați jucători ai echipei. Adevărat, Torres dădea, de mai multe luni, semne clare că nu se mai simte bine la Liverpool. Însă plecarea lui Torrres a șocat: 70 de milioane de euro plătiți fără ezitare de Chelsea. Torres va juca la marea rivală și ar putea complica lupta pentru titlu. Chelsea pare într-o poziție pierdută, la 10 puncte de lider. E greu de crezut că Manchester United mai poate pierde titlul. Manchester e o echipă de regularitate care știe să își scoată punctele. Riscul unei căderi de eficiență e aproape exclus. Însă Chelsea a revenit, de cîteva etape, la forma de la începutul sezonului iar Torres îi va mări considerabil forța ofensivă.

A doua mișcare reușită de Liverpool e achiziția lui Andy Caroll. Nu chiar celebru, Caroll e cel mai căutat vîrf al momentului. După un sezon remarcabil la Newcastle, Caroll a început să atragă atenția și a fost adus la națională. Vîrf tipic de angajament, viguros, susținut de o detentă remacabilă, Caroll ar trebui să se integreze rapid în jocul de asalt tipic pentru Liverpool. Însă Caroll n-a venit singur. Liverpool a încheiat negocierile cu Ajax și l-a recrutat pe uruguaianul Luis Suarez, un vîrf extrem de rapid și tehnic, remarcat la Mondiale și foarte productiv la Ajax, unde a marcat regulat.

Liverpool poate construi, acum, un front de atac remarcabil, cu Suarez, Caroll și portughezul Meireles susținuți de forța binecunoscută a lui Steven Gerrard.
Dealtfel, Liverpool a reacționat rapid la schimbări și a învins ușor Stoke, într-un meci în care Suarez a marcat la debut. Urmează meciuri mult mai grele, poziția echipei nu mai promite calificarea în Liga Campuionilor dar relansarea pare să fi început.

Manchester rămîne favorita, urmărită numai de Arsenal în lupta pentru titlu. După Van der Saar, care va pleca la sfîrșitul sezonului, Manchester a mai pierdut un veteran. Fundașul dreapta Gary Neville și-a încheiat cariera, ieri, la 35 de ani, după mai bine de 600 de jocuri cu Manchester.
XS
SM
MD
LG