Linkuri accesibilitate

Moldova și dependența ei energetică: soluții, speranțe


Ion Muntean (IDIS): „Modernizări nu s-au făcut şi ne-am pomenit într-o situaţie când consumul este de 3 ori mai mare decât în celelalte ţări.”


Republica Moldova este independentă energetic în proporţie de doar şase la sută. În rest depinde de importuri şi, pin urmare, este nevoită să manifeste 100 de procente inteligenţă în felul în care îşi raţionalizează consumul. Cum poate fi consolidat sectorul energetic moldovenesc în acest an şi perspectivă ? O versiune de răspuns din partea grupului de experţi de la Institutul „Viitorul”, reprezentat astăzi de Ion Muntean.

Europa Liberă: Dle Muntean, o fi Republica Moldova într-un situaţie unică printre ţările lumii cu o dependenţă de importurile resurselor energetice de 94 la sută sau mai degrabă este una normală?

Ion Muntean:
„De fapt, vecinii noştri din spaţiul CSI se află şi ei în asemenea situaţie. Georgia şi-a revenit, are la moment o altă situaţie în sectorul energetic. Belarus, Ucraina, cu toate că au anumite surse energetice, totuşi sunt dependente în mare parte de un singur furnizor de energie şi anume de gazele naturale din Federaţia Rusă”.

Europa Liberă: Deci, Republica Moldova nu-şi poate permite luxul de a nu fi eficientă energetic sau în modul în care-şi gestionează resursele, aşa înţelegem noi?

Ion Muntean:
„Ţinînd cont de faptul că toată infrastructura a fost construită într-o perioadă energo-intensivă, când nu se punea problema consumului de energie, a preţului la energie şi nici nu se punea problema că cândva aceste resurse energetice se vor termina, în ziua de azi avem ceea ce avem. Modernizări nu s-au făcut în industrie, în contrucţii, şi ne-am pomenit într-o situaţie când consumul sau intensitatea energetică este de trei ori mai mare decât în celelalte ţări din vest.”

Europa Liberă: În studiul pe care IDIS „Viitorul” îl prezintă peste ceva mai puţin de trei ore sunt sugerate câteva oportunităţi sau premize, cum le spuneţi, de consolidare a sectorului energetic.... despre ce exact este vorba ?

Ion Muntean:
„Cred că anume anul 2011 are toate şansele să devină unul foarte fructuos pentru sistemul energetic al Republicii Moldova şi anume prin faptul că în acest an se crează o conjunctură foarte favorabilă pentru edificarea temeliei unei dezvoltări durabile pentru sectorul energetic.

Şansa de a deţine preşedinţia comitetului energetic în formula unei noi guvernări oferă Republicii Moldova un nou statut şi o nouă motivaţie de a contribui la sporirea securităţii energetice a ţării. Mai exact care ar fi aceste premise? În primul rând, pornim cu o abordare mai pozitivistă prin faptul că avem o nouă guvernare şi sperăm că aceasta se va menţine în următorii patru ani. După cum am mai spus deţinem în 2011 preşedinţia Comunităţii Energetice Europene. S-a iniţiat transpunerea unui şir de legi europene în legislaţia naţională, este planificată şi se lucrează la crearea Agenţiei şi a Fondului pentru Eficienţa Energeticii, adică anul acesta autorităţile ne promit că vom avea şi Agenţia şi Fondul pentru eficianţa energeticii.

Anul acesta este ultimul când am primit gaz la un preţ negociat într-un contract din 2006, care este ultimul când gazul îl primim cu acel coieficient de reducere care anul acesta s-a echivalat şi ne permite anume în acest an contractul să-l renegociem. Sunt o serie de pârghii care trebuiesc luate în consideraţie. La fel anul acesta se planifică a fi realizate lucrări importante în ceea ce priveşte interconectarea sistemului gazier naţional cu cel al României şi o altă premisă importantă este faptul că mun. Chişinău are o pondere destul de mare în consumul de energie al întregii ţări va elaborată strategia în domeniul eficienţei energetice a mun. Chişinău anume”.

Europa Liberă: Haideţi să le luăm pe rând: o nouă guvernare, de ce credeţi că noua guvernare liberal-democrată ar fi mai receptivă la problemele de consolidare a sistemului energetic în Republica Moldova? Sunt mai mulţi cu înclinare în acest domeniu?

Ion Muntean:
„Din start am pornit cu o abordare mai pozitivă în această situaţie şi mai serios am analizat programele de guvernare cu care au venit partidele în alegeri, anume ale partidelor care au format AIE, cu toate că nu toate au avut un program bun de guvernare, anume cu propuneri şi abordări serioase la capitolul energetic; până la urmă în programul de guvernare al Alianeţi s-au propus unele măsuri sănătoase şi corecte în domeniul energetic care, consider că, dacă vor fi realizate şi duse până la capăt, vor fi în direcţia corectă”.

Europa Liberă: Preşedinţia Comunităţii Energetice Europene, nu este doar un exerciţiu formal, de ceremonie sau totuşi insistaţi că aduce anumite avantaje şi pune Republica Moldova din acest punct de vedere într-o situaţie mai bună decât în afara preşedinţiei, ca să spunem aşa?

Ion Muntean:
„Aţi avea dreptate că, de obicei, preşedinţia Comunităţii Energetice Europene este un simplu exerciţiu, dar eu consider că deţinând preşdinţia Comunităţii Energetice Europene, Republica Moldova se va face auzită la capitolul problemele energetice cu care se confruntă şi anume prin deţinerea acestei funcţii va putea să stabilească parteneriate europene pentru dezvoltarea sectorului energetic, pentru investiţii şi suportul financiar deja se vede simţit, fiindcă au fost acordate 12 milioane de euro pentru proiectul de interconexiune a sistemului naţional gazier cu cel al României şi ar putea insista din poziţia de preşedinte în formarea unui Consiliu de securitate energetic regional dacă nu european care va avea menirea de a preveni problemele de securitate energetică asemănătoare celor care au fost în 2006 şi 2009 cu Gazprom-ul când a fost sistată livrarea de gaze naturale. Sunt nişte momente care s-ar putea de insista şi să ne facem auziţi”.

Europa Liberă: În legătură cu legislaţia europeană. Se regăseşte deja în parte considerabilă în legislaţia naţională?

Ion Muntean:
„Da”.

Europa Liberă: Adică suntem buni la aşternutul pe hârtie, mai puţin în practici, probabil.

Ion Muntean:
„Aceasta este şi una dintre concluziile studiului că este important ca procesul de transpunere a legislaţiei europene în cea naţională să fie una calitativă nu cantitativă. Cu toate acestea a fost elaborată legea pentru eficienţă energetică, una din legile care sunt în lista de legi care trebuiesc transpuse. Cu toate că sunt aspecte critice la această lege, iată că legea propune elaborarea programului naţional de eficienţă energetică pe întreg teritoriul ţării care va fi instrumentul acestei legi pentru realizarea obiectivelor propuse prin directiva 32 cu privire la eficienţa energetică şi de a ajunge la 20 % surse regenerabile, 20 % eficienţă energetică şi 20 % reducerea emisiei de CO2 în anul 2020”.

Europa Liberă: Renegocierea Contractului cu „Gazprom”, credeţi că ar putea fi o ştire bună pentru consumatorii care se uită acum îngroziţi la contoarele de gaz? Noroc că iarna e blândă şi nu e chiar atât de stresant cum ar putea fi?

Ion Muntean:
„Consider că da, fiindcă este timpul de stabili noi relaţii între Moldova-Gaz şi Gazprom, care vor avea la bază principii de echitabilitate şi respect şi avantaje reciproce. Pot să enumăr pe scurt câteva momente care trebuiesc discutate şi anume formula de calcul şi tipul contractului, să fie unul nu pe termen lung care ne-ar obliga să cumpărăm cantităţi de gaze indiferent dacă se consumă sau nu şi negocierea formulei de calcul, adică de a exclude din formulă componenta legată de preţul produselor petroliere de pe pieţele corespunzătoare şi legarea acestei formule de preţul spot la gaze naturale, lucru care este real, şi deja o parte din clienţii europeni ai Gazprom-ului l-au negociat, lucru care ne va permite analizând evoluţia preţul produselor petroliere la pieţele spot şi cea la gazele naturale se vede o stabilitate mi mare pe piaţa spot a gazelor naturale.

La fel trebuie discutate şi taxa de tranzit, fiindcă odată ce preţul de achiziţionare a gazelor s-a mărit de 10 ori din 1998 până în prezent, iar taxa de tranzit a rămas practic aceeaşi, la 3 dolari pentru o mie de m3 transportaţi la o sută de km, este prea puţin şi odată ce avem preţuri europene la gaze, ar trebui şi la tranzit să avem preţ european”.

Europa Liberă: Aşa să ne audă şi furnizorul şi consumatorul. Dle Muntean, vă mulţumim pentru că aţi început alături de Europa Liberă această dimineaţă.
XS
SM
MD
LG