Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Tandemul vameși-polițiști


Vameșii și polițiștii bulgari încearcă să modifice imaginea țării pe principala rută a contrabandei de țigări în UE.


În Bulgaria, se pare că tandemul vameşi – poliţişti dă roade în lupta împotriva contrabandei cu ţigări. Detalii are Petio Petkov în jurnalul său de corespondent.

Intr-o perioadă în care guvernul de coaliție condus de ex-generalul de poliție Boico Borisov este supus unor critici tot mai puternice, atît pe plan intern cît și extern, vameșii și polițiștii bulgari încearcă să modifice imaginea țării pe principala rută a contrabandei de țigări în Uniunea Europeană.

Cu cîteva zile în urmă, la punctul Ilinden, frontieră cu Grecia, într-un camion inmatriculat în România, cu șofer din Republica Moldova, au fost capturate 400 000 de cutii de țigări de contrabandă marca LM. În documentele de transport figurau mandarine. Cantitatea fructelor a fost însă foarte mică servind drept acoperire pentru contrabandă. Șoferul a fost arestat. Anchetarea cazului continuă.

În aceiași zi, în orașul Dimitrovgrad poliția a capturat 60 de masterbauxuri țigări fără timbre fiscale. La 100 de kilometri distanță, în orașul Haskovo au fost confiscare 280 de masterbauxuri. Criticile opoziției socialiste și avertismentul că Bulgaria va putea avea probleme foarte grave cu aderarea la zona Schenghen dau rezultat, se pare.

Vorbind în Parlament, viceprim-ministrul și ministru de finanțe Simeon Diankov a declarat că ultimele evenimente demonstrează eficacitatea tandemului vămi-poliție. El a avertizat că nu va ceda presiunilor din partea opoziției de dreaptă care cere concedierea șefului direcției Vămi Vanio Tanov.

În cel mai scurt timp vămile bulgare vor avea un propriu serviciu de anchetă cea ce va îmbunătăți rezultatele în combaterea contrabandei. Bulgaria este singura țară-memră a Uniunii în care nu există un astfel de serviciu. În România acest serviciu a început să funcționeze din 1 ianuarie, a spus Diankov. Cu participarea vămilor, poliției, ministerului justiției și fiscului va fi creat un grup de lucru pentru combaterea contrabandei.

Viceprim-ministrul însă a evitat să răspundă la întrebarea ex-ministrului de interne din guvernul precedent – Mihail Micov, la cât se ridică pierderile bugetului în urmă contrabandei de țigări în 2010. Opoziția de stîngă apreciază că este vorbă de 4-500 de milioane de euro care au ajuns în structuri criminale și au devenit o problemă pentru securitatea națională. Diankov a declarat că anul trecut a fost capturată o cantitate record de țigări de contrabandă – peste 12 de milioane de cutii.
XS
SM
MD
LG