Linkuri accesibilitate

Diferendul transnistrean în atenția Senatului american


Senatorul Richard Lugar

Senatorul republican Richard Lugar cere administratiei Obama să sprijine eforturile guvernului AIE de a soluționa conflictul.


Senatorul republican Richard Lugar va propune Comisiei senatoriale de politică externă ridicarea restricţiilor comerciale, care afectează încă Republica Moldova din perioada sovietică. Este vorba de amendamentul Jackson Vanik, din 1975, prin care Uniunii Sovietice (implicit şi Moldovei) i se ridica posibilitatea de a beneficia de clauza naţiunii celei mai favorizate. Amendamentul a fost impus ca reacţie la încălcările dreptului omului.

Propunerea de astăzi a lui Lugar trebuie mai întâi aprobată de Comisia de politică externă și de plenul Senatului pentru a deveni lege.

În Comisia pentru relatii externe din Senatul american Richard Lugar va prezenta și un raport despre conflictul transnistrian. Cu titlul „Va pune Rusia capăt ultimului conflict îngheţat din Europa de est ?”, raportul republicanului Richard Lugar cere administratiei preşedintelui Barack Obama să sprijine mai intens eforturile actualei guvernari pro-occidentale de la Chisinau pentru a rezolva problema transnistreană. Se cere, de asemenea, Washingtonului să facă presiuni asupra Rusiei sa isi retraga armamentul şi trupele din regiunea transnistreană.

Senatorul Lugar recomandă să fie sprijinite eforturilor europene şi propunerea franco-germană pentru rezolvarea acestui conflict, „sprijinind astfel aspiraţiile euro-atlantice ale Moldovei”.

Mai mult, Lugar îndeamnă Statele Unite să nu cedeze „influenţa într-o regiune de o importanţă deosebită pentru politica externă americană”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG