Influentul senator republican Richard Lugar, membru în Comitetul pentru relaţii externe din Senatul american a propus Congresului să ridice sancţiunile comerciale în baza amendamentului Jackson-Vanik, aplicate Moldovei din perioada războiului rece, pentru se contribui la sprijinirea „ambitiilor occidentale ale Moldovei”. Relatarea primită de la corespondentul Europei Libere la Washington, Richard Solash este rezumată de Oana Serafim.
Amendamentul Jackson-Vanik datează din perioada Razboiului rece, din 1975, cînd a fost impus ca o măsură eficientă a politicii americane fată de Uniunea Sovietică. Cum Moldova a făcut parte din Uniunea Sovietică, amendamentul a fost valabil şi pentru Chisinau.
La data la care a fost impus era o măsură punitivă împotriva liderilor sovietici pentru că nu permiteau emigrarea evreilor şi a altor minorităţi şi încălcau drepturile omului. Amendamentul interzice relaţii comerciale normale ale Statelor Unite cu ţările care nu aveau o economie de piaţă şi impuneau restrictii emigraţiei.
După prăbuşirea URSS acest amendament a fost ridicat pentru o serie de ţări devenite independente, dar Moldova a continuat să fie supusă restrictiilor sale, chiar daca este membră din 2001 a Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Fostul ambasador american la Chisinau intre 1995 -1998 John Todd Stewart a declarat Europei Libere: „Sigur că nu a existat nici un motiv pentru care Moldova să mai fie sancţionată prin acordul Jackson-Vanik. De la independenta ei nu s-a mai pus problema că nu permite emigraţia liberă a cetăţenilor ei, aşa că a fost pur şi simplu un anacronism. A fost o pata neagra nefericită rămasa pe reputaţia Moldovei...”
Ridicarea interdictiilor comerciale in relaţia dintre Statele Unite si Moldova a fost ceruta de multi dintre cei care pledeaza la Washington in favoarea Moldovei, spune şi Matthew Rojansky, director adjunct al programului pentru Europa şi Eurasia de la centrul Carnegie pentru Pace de la Washington : „Solicitarea a venit de mult timp de la avocatii Moldovei. Ei au spus mereu că este nedrept şi atîta timp cît Rusia continuă să fie subiect al acestui amendament, - care, e drept ca nu-i mai discrimineaza pe evrei, le permite să emigreze, dar incalcă încă alte drepturile ale omului - era complicat sa susţii cauza Moldovei, chiar dacă în Moldova nu se poate vorbi de încalcarea drepturilor omului”.
Si atunci, de ce a întîrziat atit de mult acest moment, solicitarea oficiala de a scoate Moldova de sub acest amendament ?
Un argument simplu, i-a declarat fostul amabasador american la Chisinau, John Todd Stewart corespondentului nostru, este că dureaza pînă să fie trecută prin Congres o astfel de lege considerată de importanţă mică pentru americani.
Acum, că propunerea a fost făcuta oficial de catre influentul senator republican Richard Lugar, ea trebuie mai intii aprobata de Comitetul pentru relaţii externe şi apoi de plenul Senatului american.