Linkuri accesibilitate

Rusia și chestiunea amendamentului Jackson-Vanik


Moscova este vădit deranjată de faptul că aplicarea amendamentului în cauză a fost anulată pentru China, la sfîrșitul anilor ʼ90, în ciuda violărilor repetate ale drepturilor omului.


Dacă pînă la ora aceasta nu s-au auzit reacții directe ale Rusiei la raportul Comitetului senatorial de politică externă americană, la Moscova pare să se manifeste un soi de neliniște și nervozitate pe tema ultimelor evoluții și a chestiunii anulării amendamentului Jackson-Vanik, vital pentru accesul Rusiei în Organizația Mondială de Comerț. Victor Eskenasy
:


La 3 februarie, vicepreședintele Consiliului Federației Ruse și președinte al Comitetului pentru Politică Externă, Mihail Margelov era citat de presa rusă cu declarația că ar avea informații certe că Statele Unite plănuiesc să anuleze, cît de curînd, în această primăvară, celebrul amendament Jackson-Vanik, devenit lege în 1975 și care era menit să sancționeze prin restrîngerea relațiilor comerciale acele țări care nu acordau cetățenilor lor dreptul liber la emigrare.

Margelov făcea declarația într-un interviu pentru Vocea Rusiei, după întîlniri pe care le avusese cu cîțiva membri ai Senatului și Camerei Reprezentanților. Știrea era dată, după ce cu două zile înainte un alt înalt demnitar rus se declara convins că negocierile de acceptare a Rusiei în Organizația Mondială de Comerț se vor încheia în aprilie și că Rusia va deveni membru de facto pînă la sfîrșitul anului.

Moscova este vădit deranjată, și o spune prin comentatorii săi oficiali, de faptul că aplicarea amendamentului în cauză a fost anulată pentru China, la sfîrșitul anilor ʼ90, în ciuda violărilor repetate ale drepturilor omului, ca și pentru foste republici sovietice, angajate prin revoluții pașnice în procesul de democratizare, cum sînt Ucraina și Georgia.

Cu două zile în urmă, președintele Barack Obama s-a referit la relațiile economice internaționale ale Americii, într-un amplu discurs pronunțat la sediul Camerei de Comerț a Statelor Unite, numind acorduri de export semnate cu India și China, împreună cu finalizarea unui acord comercial cu Korea de Sud, care, toate, ar urma să sprijine menținerea a peste 300 de mii de locuri de muncă pentru americani.

Barack Obama adăuga cu același prilej, „Acesta este tipul de acord pe care îl voi urmări, în timp ce negociem continuarea înțelegerilor comerciale cu Panama și Columbia și activăm pentru a aduce Rusia în sistemul comercial internațional”.

Intre timp, s-a anunțat inițiativa senatorului Lugar referitoare la Moldova și la impulsionarea reglementării active, cu participarea Rusiei, a conflictului înghețat transnistrean.

Fără să existe pînă la această oră o reacție directă a Moscovei, site-ul Vocea Rusiei a transmis un comentariu ce pare să sugereze nervozitate în cercurile ruse, sub titlul „De ce Obama nu a menționat Rusia?” În ciuda evidenței contrare, comentatorul Andrei Ptașnikov afirmă că președintele Obama „nu a spus un cuvînt despre Rusia”, deși a dat multiple asigurări anterior despre prioritatea pentru America pe care o constituie comerțul cu Rusia.

Și, încheie comentatorul cu reproș vădit: „Domnul Obama putea să-și folosească vizita la Camera de Comerț ca pe o încercare de a anula în final amendamentul notoriu. La urma urmelor, bancherii și oamenii de afaceri prezenți sînt printre persoanele cele mai influente din America, iar congresmenii le ascultă probabil opiniile.”
XS
SM
MD
LG