Linkuri accesibilitate

Valeri Kuzmin: relațiile moldo-ruse în perioada „aşteptărilor” (Adevărul.md)


Moldova - Newsstand in Chisinau, 2009
Moldova - Newsstand in Chisinau, 2009

„Curăţenie la vamă?” (Timpul).


Într-un interviu acordat cotidianului „Adevărul”, Ambasadorul Rusiei la Chişinău, Valeri Kuzmin, spune că relaţiile moldo-ruse au intrat într-o perioadă a „aşteptărilor” sau o perioadă „a încetinirii”, urmare a ceea ce diplomatul numeşte instabilitatea politică din Moldova. Referindu-se în acelaşi interviu la unele diferenţe ce ar împiedica revenirea de facto a Transnistriei în cadrul R. Moldova, ambasadorul rus spune că „generaţia tânără are valori şi amintiri istorice diferite şi că ar fi o adevărată provocare să-i reunim sub acelaşi slogan precum este „integrarea europeană”.

Kişiniovski Obozrevately” scrie despre noua strategie a securităţii naţionale care ar fi fost elaborată sub conducerea fostului ministru adjunct de Externe Andrei Popov. „Reforma sectorului securităţii naţionale, după cum se declară, se va dezvolta „în conformitate cu standardele şi practicile euro-atlantice”, notează autorul articolului din „Kişiniovski Obozrevately”.

Iar din „Nezavisimaia Moldova” aflăm că „PC are de gând să propună o Lege cu privire la statutul de neutralitate permanentă a Moldovei” şi că o decizie în acest sens „a fost adoptată deja la una din şedinţele grupului politic al fracţiunii Partidului comuniştilor”.

Făcând trimitere la surse anonime, „Timpul”, scrie astăzi că „sute de vameşi pot rămâne în scurt timp fără serviciu”. În articolul la această temă întitulat „Curăţenie la vamă?” se menţionează că „directorul Serviciului Vamal ar fi refuzat să prelungească contractele de muncă cu o parte însemnată a angajaţilor, fapt ce a stârnit indignarea acelor vameşi care ameninţă cu proteste .

Editorialistul Constantin Tănase se referă la condiţiile considerate mai puţin transparente în care speakerul Marian Lupu a efectuat o vizită de lucru la Moscova. „A coordonat Marian Lupu această vizită cu Vlad Filat şi Mihai Ghimpu?”, se întreabă Tănase, care crede că astfel de vizite fac parte din categoria acţiunilor care trebuie să fie coordonate cu ceilalţi lideri ai Alianţei.

Ziarul de Gardă” publică un articol în care afirmă că ar fi descoperit scheme de corupţie cu implicarea procurorilor la Glodeni prin care cetăţenii sunt estorcaţi de bani de către oamenii legii. Cel mai frecvent sunt afectaţi de această schemă şoferii suspectaţi că ar fi greşit circulând la volan sub influenţa alcoolului. De obicei, după vreo jumătate de an de tergiversare a acestor dosare, oamenii legii le sugerează bănuiţilor să se adreseze la procurori, solicitând ca aceştia să accepte examinarea cauzei sub aspect administrativ şi nu penal. Acest „transfer” de pedeapsă ar costa de la 1000 la 3000 de euro,” scrie „Ziarul de Gardă” .
XS
SM
MD
LG