Linkuri accesibilitate

Alegerea președintelui - prin puterea rațiunii?


Mihai Godea (PLD)
Mihai Godea (PLD)

Mihai Ghimpu este convins că PCRM nu va accepta negocieri - V. Voronin declară sus și tare că nu-l interesează ce spune Marian Lupu


Alegerile parlamentare anticipate nu sunt o soluţie pentru depăşirea crizei politice, sugerează liderul fracţiunii Partidului Liberal-Democrat. Mihai Godea este convins că pentru a putea fi ales şeful statului în Parlament e nevoie să demareze dialogul dintre putere şi opoziţie.

Mihai Godea: „Rămân la ideea fermă că dialogul este necesar. Alegerile anticipate vor fi foarte păguboase pentru ţară. Partidul Liberal-Democrat respinge categoric ideea alegerilor anticipate. Dar, mă rog, dacă altă soluţie nu o să fie şi clasa politică nu o să dea dovadă de suficientă maturitate, ne vom conforma situaţiei.”

*
Europa Liberă l-a întrebat pe liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, de ce nu poate fi găsit un compromis între putere şi opoziţie.

Vladimir Voronin: „Ştiţi de ce nu se găseşte – că cineva a pus cornul în poartă şi se vrea preşedinte cu orice preţ. Da altă parte nu doreşte acest lucru. Şi iată deaceea nu se găseşte compromisul.”

Europa Liberă: Dar vedeţi, că această divizare există nu numai în Parlament. Şi în societate divizarea e foarte pronunţată.

Vladimir Voronin:
„E clar lucru, cu cât mai departe o să stea ăsta cu cornul în poartă, cu atât mai mult această divizare o să aibă loc.”

Europa Liberă: Domnul Lupu a zis că se poate retrage.

Vladimir Voronin:
„Da nu mă interesează ce spune domnul Lupu.”

*

Revenirea la putere cu orice preţ. Asta îşi doresc comuniştii. Declaraţia a fost făcută pentru Europa Liberă de liderul liberalilor, Mihai Ghimpu.

Mihai Ghimpu:
„PCRM-ul, în frunte cu Voronin, nu au alt interes, decât să revină la putere. Ei mai trăiesc cu speranţa că viitoarele alegeri anticipate le va oferi posibilitatea să revină la putere. Sincer sa fiu, nu văd nici un fel de perspectiva în care comuniştii ar accepta să se aşeze la masă cu puterea şi să discute. Ei nu vor o funcţie-două. Ei vor treuca, caşcavalul.”

*

Dumitru Diacov, preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Democrat, lasă să se înţeleagă că blocajul politic poate fi, totuşi, depăşit.

Dumitru Diacov:
„Noi am lansat ideea ca liderii fracţiunilor să poarte discuţii. Comuniştii au răspuns că ei vor să audă data alegerii preşedintelui. Eu cred că se va găsi un compromis între aceste două cerinţe. Comuniştii, eu cred, că ei vor să creeze o situaţie, ca să fie mai bine auziţi, ascultaţi. Nu-i exclus, ca să influenţeze şi procesul de alegere a preşedintelui.”

Europa Liberă: Cum pot ei influenţa?

Dumitru Diacov:
„Să-şi promoveze candidatura proprie.”

Europa Liberă: Poate fi depăşit acest blocaj politic pe moment?

Dumitru Diacov:
„Sper că da. Eu mă gândesc că raţiunea va predomina şi până la urmă ne vom aşeza la masă, vom căuta soluţii, vom găsi aceste soluţii şi vom rezolva problema.”

Europa Liberă: Dar faptul că domnul Lupu a spus, că s-ar putea să se retragă.

Dumitru Diacov:
„Nu ştiu, asta e cu totul din alt domeniu. Domnul Lupu nu este din capul lui. Domnul Lupu este decizia Alianţei.”

Europa Liberă: Deci, ceea ce e scris în acordul de constituire a Alianţei rămâne valabil?

Dumitru Diacov:
„Da, desigur. Se cere un punct de vedere comun.”

*

Mihai Godea, liderul PLDM, este convins, că alegerea şefului statului ar aduce numai credibilitate.

Mihai Godea:
„Noi avem nevoie de o putere credibilă, atât pe plan intern, cât şi extern. Or, interimatul pe patru ani nicidecum nu contribuie. Şi nici discuţiile vis-a-vis de acest subiect nu contribuie la sporirea credibilităţii puterii din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Care sunt variantele? AIE poate să-şi retragă candidatura de la funcţia supremă în stat?

Mihai Godea:
„Este dificil pentru mine în acest moment să vă spun ce atitudine poate sau nu poate. Urmează să discutăm în cadrul Alianţei această chestiune.”

Europa Liberă: Puteţi să ne spuneţi variantele de depăşire a actualului blocaj politic?

Mihai Godea:
„În primul rând, opoziţia acceptă să se aşeze la masa de dialog şi să participe la alegerile prezidenţiale. A doua variantă, foarte puţin probabilă, este să dăm curs acelui proiect de lege constituţională a Alianţei pentru Integrare Europeană şi să declanşăm procedura de alegere directă a şefului statului. Şi a treia variantă să o identificăm împreună, în cadrul unor discuţii ample şi publice.”

*
Aşadar, deocamdată, situaţia rămâne a fi incertă în ceea ce priveşte alegerea şefului statului.
XS
SM
MD
LG