Linkuri accesibilitate

Demisia - Hosni Mubarak dă curs cererii egiptenilor


Vice președintele Omar Suleiman anunță demisia lui Hosni Mubarak
Vice președintele Omar Suleiman anunță demisia lui Hosni Mubarak

Conducerea Egiptului este preluată de Înaltul Consiliu al Armatei în frunte cu ministrul apărării Mohamed Hussein Tantawi.

După 18 zile de proteste de stradă non stop, vice-preşedintele egiptean Omar Suleiman a anunţat în mai puţin de 20 secunde încheierea a 30 de ani de regim Mubarak: ”Preşedintele Hosni Mubarak demisionează iar conducerea ţării este preluată de armată.”

Înaltul Consiliu al Armatei, care a preluat controlul în Egipt, este condus de ministrul apărării Mohamed Hussein Tantawi.

Potrivit mai multor televiziuni de ştiri, intre care CNN, se pare că Mubarak şi familia se află deja la Sharm el Sheih, pe malul Mării Roşii.

Anunţul că armata va conduce tranziţia spre democraţie sau spre un nou regim a mulţumit mulţi egipteni. Paradoxal, la prima vedere, pentru că şi regimul Mubarak s-a bazat 30 de ani tot pe armata.

Dar acum, „armata este cu schimbarea” s-ar putea spune si este garantul acestei schimbări. Este greu de spus dacă va avea loc în septembrie, când sunt programate alegeri prezidenţiale pentru că în Egipt nu există o opoziţie politică organizată. Poate cu excepţia Frăţiei Musulmane, singura organizaţie pe care nimeni în vest sau în Israel nu vrea să o vadă la putere. Şi care până acum nici nu a încercat să se profileze pe fundalul manifestaţiilor de protest.

Dar imediat după anunţata demisie, Frăţia Musulmană a cerut armatei să predea cât mai repede puterea unui guvern civil şi să asigure adoptarea unei noi constituţii democratice. „Ne trebuie o constituţie care să garanteze libertatea şi drepturile omului – se arată în declaraţia Frăţiei Musulmane – şi un guvern de tehnocraţi care să conducă ţara până la noi alelgeri corecte si transparente”.

Desigur, mai există figuri respecate ca Amr Mussa sau Mohammad El Baradei, fostul director al Agenţiei pentru energie atomică – dar care nu nici o platformă politică. Cu excepţia opoziţiei la regimul Mubarak. Aşa că este greu de prevăzut ce partide s-ar putea coagula şi ce candidaţi credibili la preşedinţie ar putea să apară până în septembrie.

La Washington s-a anunţat că preşedintele Barack Obama va comenta plecare lui Mubarak. La Bruxelles, Uniunea Europeană a salutat demisia lui Mubarak, care în fine a ascultat „vocea egiptenilor”. Şi s-a cerut o tranziţie rapidă spre un guvern de largă coaliţie care să readucă stabilitatea în ţară.

Vecinii urmăresc cu nervozitate criza din Egipt : guvernul israelian a declarat şi el că speră într-o tranziţie paşnică. Egiptul şi Iordania sunt singurele ţări arabe care au încheiat un acord de pace cu Israelul.

În Iordania continuă şi astăzi protestele, manifestanţii cer demisia guvernului instalat cu numai o săptămână în urmă. Protestatarii cer reforme politice şi locuri de muncă.

Demisia preşedintelui egiptean s-a făcut imediat simţită pe pieţele interanţionale: bursele au crescut iar preţul petrolului a scăzut, acum că nu mai există, în principiu, pericolul închiderii Canalului de Suez.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG