Linkuri accesibilitate

12.02 - Chișinău: O evaluare a întîlnirii la nivel de președinți de la Vaslui.


Petru Lucinschi
Petru Lucinschi

Petru Lucinschi s-a pronunţat la Vaslui pentru „semnarea cât mai curând posibil a tratatului politic de bază”.


12 februarie 2001


Actualitatea în Republica Moldova.


O evaluare a întîlnirii la nivel de președinți de la Vaslui.

Dan Ionescu: Preşedinţia a evaluat astăzi rezultatele întrevederii de la Vaslui a preşedinţilor moldovean şi român. Amănunte de la Alexandru Eftodi.


Preşedintrele Petru Lucinschi pledează pentru urgentarea semnării tratatului politic de bază moldo-român. Potrivit unui comunicat de presă al Preşedinţiei difuzat astăzi, Petru Lucinschi s-a pronunţat, în cadrul întâlnirii de la Vaslui cu preşedintele României, pentru „semnarea cât mai curând posibil a tratatului politic de bază”. În comunicat se spune, că acesta este un lucru absolut necesar, care corespunde intereselor celor două state şi standardelor europene. „Nu vom fi înţeleşi de către cetăţeni, dar şi de organismele internaţionale, dacă vom afirma, că între ţările noastre nu există nici un fel de divergenţe şi, în acelaşi timp, ne vom abţine de la semnarea tratatului”, este de părere preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova.

Să amintim, că după întrevederea de la Vaslui, Ion Iliescu a declarat, că semnarea tratatului politic de bază între cele două state ar trebui să fie amânată până la alegerea unui nou Legislativ la Chişinău, pentru a putea fi consultate în acest sens şi formaţiunile politice parlamentare. Textul tratatului de bază înre România şi Republica Moldova a fost parafat în primăvara anului trecut de către foştii miniştri de Externe de la Bucureşti şi Chişinău, Petre Roman şi Nicolae Tăbăcaru. Formaţiunea lui Ion Iliescu, Partidul Democraţiei Sociale, s-a pronunţat împotriva parafării.

Actualul prim-ministru al României şi preşedinte al PDSR, Adrian Năstase, declara că ar trebui să se revină la textul tratatului elaborat în 1992, care prevedea că România şi Republica Moldova sunt două state româneşti. Deja prim-ministru Adrian Năstase a utilizat noţiunea de două state româneşti, referindu-se la relaţiile dintre România şi Republica Moldova, fapt care a provocat o reacţie negativă a Preşedinţiei de la Chişinău.

În comunicatul de presă difuzat astăzi, preşedintele în exerciţiu, Petru Lucinschi, precizează că este satisfăcut de întrevederea cu Ion Iliescu, deoarece programul preconizat pentru întâlnirea de la Vaslui a fost realizat în întregime. În cadrul discuţiilor au fost abordate toate problemele ce ţin de stadiul actual şi perspectivele colaborării între cele două state, se arată în comunicat.

Cu referire la problema transnistreană, Petru Lucinschi menţionează, că s-a ajuns la o înţelegerege, potrivit căreiea „Chişinăul va utiliza eficient posibilităţile României în calitate de preşedinte în exerciţiu al OSCE de a contribui la optimizarea procesului de negocieri. Totodată, Petru Lucinschi îşi manifestă îngrijorarea în legătură cu diminuarea schimburilor comerciale între Republica Moldova şi România, exporturile moldovenşti în ţara vecină ajungând în anul trecut la doar 0,3 la sută din volumul total.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, pentru Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG