Linkuri accesibilitate

Formuzal instalat bașcan - Bugeacul Unit un partid in spe?


Mihail Formuzal

Nicolae Dudoglo: „Vrem să unim minorităţile naţionale - găgăuzii, bulgarii, rușii, ucrainenii, - care, din păcate, sunt discriminate”.


Mihail Formuzal a fost investit astazi in functia de Baskan al Gagauziei pentru un nou mandat. La ceremonia, care s-a desfasurat in Casa de Cultura din orasul Comrat, au participat Presedintele interimar al Republicii Moldova Marian Lupu si premierul Vlad Filat.

Între timp, mişcarea condusă de principalul său rival politic Nicolai Dudoglu a anunţat că se va tranforma în partid. Miscarea obsteasca „Novaya Gagauzia” se va numi „Edinyi Bugeac” („Bugeacul Unit”) şi îşi propune să reprezinte interesele gagauzilor si bulgarilor în Parlamentul de la Chisinau.

Nicolai Telpiz, presedintele filialei din Geadîr-Lunga a Miscarii „Novaya Gagauzia”, a declarat că noul partid va fi de stânga si pro-rus.

La ceremonia de investitură a başcanului, care a avut loc la Comrat, au participat ambii demnitari de rang inalt de la Chişinău, premierul Vlad Filat şi preşedintele interimar Marian Lupu. Ceea ce ar fi trebuit sa probeze, la parerea unor comentatori, legitimitatea incontestabila a alegerii lui Formuzal în funcţia de guvernator. Sau cel putin sansele subrede ale taberei sustinatorilor primarului de Comrat, Nicolai Dudoglo, care contesta corectitudinea alegerilor in urma carora Formuzal a luat un nou mandat.

În discursul său inaugural, Formuzal a subliniat că nu vrea să continue confruntarea cu oponentul său politic, oponent pe care anterior se declarase gata să şi-l facă chiar adjunct dacă asta ar ajuta ca securea războiului să fie într-un sfârşit îngropată.

Învins în alegeri, dar şi într-un proces judiciar pe care l-a iniţiat impotriva lui Formuzal, primarul Comratului nu numai că n-a acceptat oferta başcanului. El s-a declarat hotărât să-şi creeze un partid şi şi-a anunţat această intenţie tot astăzi, în ziua investirii lui Formuzal, coincidenţă în care observatorii au văzut un semn că Dudoglo nu este dispus să accepte înfrângerea ba dimpotriva spera sa dea lovitura de gratie la alegerile locale.

Dar iată cum explică însuşi Nicolae Dudoglo nevoia creării acestui partid: „În virtutea unei mentalităţi specifice, noi am tot crezut că cineva ne va apăra interesele. Am înţeles însă că doar noi o putem face. Chiar dacă avem câte un reprezentant-doi în partidele din Parlament, aceşti deputaţi apără interesele partidelor lor, nu ale noastre. De aceea vrem să unim minorităţile naţionale - gagauzii, bulgarii, rusii, ucrainenii, - care, din păcate, sunt discriminate. Vom lucra în toate raioanele ca să deschidem organizaţii în cel puţin jumătate din ele, aşa cum prevede legea, ca să creăm un partid naţional. Vrem să obţinem înregisttrarea, să deschidem un ziar, iar prima sarcină pe care ne-o trasăm este să obţinem repartizarea echitabilă a bugetului R. Moldova. Şi vom face totul ca să ajungem în Parlament. De ce în România se poate, în Germania se poate, da la noi nu.”

Fiodor Angheli, fost deputat şi diplomat de etnie găgăuză, crede exagerate aceste ambiţii ale primarului de la Comrat: „Ca să intre în Parlament, el trebuie să obţină 4 %. Niciodată un partid din Gagauzia nu va avea această susţinere. Maxima ce poate acumula este 30-40 de mii. Dar mai mult – nu cred. Pentru că e vorba despre o populaţie mică. Nici un partid de la noi nu poate să spere la aşa ceva.”

Pentru a îngrădi oarecum crearea unor partide regionale, legea moldovenească permite constituirea formaţiunilor politice doar cu condiţia ca ele să fie reprezentate în cel puţin jumătate din unităţile administrative teritoriale ale R. Moldova. Unii comentatorii de la Chişinău cred că chiar dacă Dudoglo va reuşi această performanţă, de a-şi crea organizaţii primare în 17 raioane, perspectivele politice ale unei asemenea formaţiuni nu ar avea prea multe sanse.

Este şi opinia analistului de la IPP, Oazu Nantoi: „Lupta cu Formuzal s-a încheiat la 26 decembrie, când a avut loc al doilea tur de scrutin în care Doduglo nu a reuşit să învingă. Astăzi, când toată lumea aşteaptă dezlegarea crizei politice, pe acest fundal să mai creezi un partid cu denumirea Bugeacul unit, nu arată de loc serios. Mi se pare mai degrabă ceva artificial şi lipsit de perspectivă.”

In pofida divergentelor dintre cei doi politicieni de la Comrat există câteva lucuri care îi unesc. Şi Formuzal şi Dudoglo optează pentru o reprezentare mai largă a găgăuzilor la nivel de administraţie a R. Moldova, dar şi pentru un statut egal cu cel al transnistrenilor atunci când negocierile cu privire la reglementarea diferendului se vor încheia cu un rezultat palpabil.

I-am solicitat lui Oazu Nantoi o opinie în legătură cu aceste idei reluate astăzi de Mihail Formuzal în discursul său de după inaugurarea în funcţie: „Nu este o chestie nouă. Există câteva iniţiative în acest sens, rezoluţii emise în sud. Dar ei într-un fel nu arată serios când cer un statut egal cu cel al Transnistriei care nu există. Dar dacă Transnistria nu va avea nici un fel de statut? Statutul transnistriei nu are nimic cu statutul autonomiei gagauze, care este adoptat şi nu poate fi schimbat decât de parlament”, a declarat Europei Libere Oazu Nantoi.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG