Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Scandalul ascultărilor devine exploziv la Sofia


O puternică bombă artizanală a explodat vineri la intrarea editurii „Milenium” și a redacției ziarului „Galeria” în centrul Sofiei.


Scandalul în jurul unui atac cu bombă asupra ziarului „Galeria” din Sofia a ajuns la instituţiile europene şi riscă să reducă şansele Bulgariei de aderare la spaţiul Schenghen. Detalii are Petio Petkov.

O puternică bombă artizanală, echivalentul a 400 grame de trotil, a explodat vineri la intrarea editurii „Milenium” și a redacției ziarului „Galeria” în centrul Sofiei. Din întâmplare nu au fost victime - numai geamuri sparte. Gardianul redacției a scăpat ca prin minute – o ușa metalică a zburat la numai cățiva centimetri de el.

Galeria” a făcut publice în ultimele săptămîni mai multe înregistrări audio compromițătoare la adresa primului ministru Boiko Borisov și a viceprim-ministrului și ministru de interne Țvetan Țvetanov. În ciudă declarațiilor celor afectați că ar fi vorbă de un fals, scandalul a ajuns la instituțiile europene și va fi audiat astăzi în Parlamentul de la Strasbourg. Un laborator autorizat de la Paris a stabilit că înregistrările nu au fost manipulate din punct de vedere al conținutului. Se așteaptă și analiza experților din Academia bulgară de științe.

Redactorul-șef al „Galeriei” d-na Kristina Patrașkova a declarat că este vorbă de un act politic, de intimidare. Explozia a venit în ajunul publicării unei noi serii de dezvăluiri despre puterea și contrabanda. Patrașkova a declarat că toate telefoanele redacției sînt ascultate.

Liderii partidului de guvernămînt GHERB au lansat ideea, la prima vedere absurdă, că politicienii sau criminali care stau în spatele ziarului „Galeria”, au organizat actul criminal ca să denigreze țara în ajunul vizitelor la Sofia a patru comisari europeni.

Primul ministru Borisov a declarat că nu a fost surprins și chiar a așteptat un astfel de eveniment în ajunul vizitelor. Ex-generalul de poliție a amintit că fosta sa prietenă a devenit victimă unui atentat cu bombă în 1997 când a avut loc una din acțiunile de răsunet ale poliției împotruva crimei organizate.

Președintele Gheorghi Părvanov a avertizat că Bulgaria se întoarce spre anii ʼ90 cînd în țara au avut loc aproape zilnic explozii criminale.

Opoziția de dreaptă și Partidul Socialist au cerut demisia ministrului de interne Țvetanov, considerat a fi mîna dreaptă a lui Borisov.

Ex-premierul Ivan Kostov a declarat că explozia vine într-un moment cât se poate de prost - în ajunul adoptării unor importante decizii despre aderarea Bulgariei la zona Schenghen, și demonstrează incapacitatea guvernării de a garanta securitatea criticilor săi.
XS
SM
MD
LG