Linkuri accesibilitate

Mecanismul European de Stabilitate


Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker

Un fond care va însuma 500 de miliarde de euro și la care vor contribui pe lânga țările zonei euro încă 10 state din afara acestei zone.

In eforturile sale de a restabili moneda europeana, blocul comunitar se pregateste sa atraga fonduri nu doar de la cele 16 tari afectate, din asa numita zona euro, ci si din celelalte state membre care inca nu au adoptat moneda unica.

Potrivit presedintelui Eurogroupului Jean Claude Junker, desi reconversia economica in tarile din zona euro este din ce in ce mai viguroasa iar previziunile raman incurajatoare, situatia pe pietele de datorii suverane ramane instabila.

Ca urmare, a spus Junker, Uniunea Europeana se va dota cu asa numitul Mecanism European de Stabilitate, un fond care va insuma 500 de miliarde de euro si la care vor contribui pe langa tarile zonei euro, inca 10 state din afara acestei zone. Ca si in cazul Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara, acest nou fond va beneficia si de participarea Fondului Monetar International. Asupra sumei cu care va veni organizatia de la Washington inca se negociaza, a precizat presedintele Eurogroupului. In orice caz, este foarte posibil sa se pastreze formula consacrata in cazul Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara, respectiv pentru 1 euro contributie a Uniunii Europene, FMI sa participle cu 50 de centi. Inainte de asta, sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana vor trebui sa se pronunte asupra acestei propuneri pana la sfarsitul lunii martie.

Cat priveste statele cu probleme, Junker a declarat ca Eurogrupul este "satisfacut de performanta impresionanta a Greciei" si a calificat ajustarea in termeni fiscali si structurali drept “remarcabila”.

Insa doar aceste eforturi, nu ii vor fi de ajuns Greciei. Pentru a micsora datoria suverana a tarii, in urmatorii 5 ani administratia de la Atena a primit sarcina de a privatiza active valorand 50 de miliarde de euro

In Irlanda, implementarea programului de ajustare bugetara si economica este in totala concordanta cu recomandarile facute, a spus Junker care a precizat ca in martie reprezentantii UE for face o noua evaluare a programului.

Si totusi s-ar parea ca politicile economice in zona euro au nevoie de si mai multa coordonare, iar pentru asta doar masuri de ajustare fiscala si tinerea in frau a datoriilor nu este de ajuns. Comisarul pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn a intervenit pentru a spune ca in viziunea Comisiei este esentiala extinderea reformelor economice si cresterea competitivitatii pentru ca economia europeana sa genereze crestere si locuri de munca. Un set de masuri in acest sens va fi aprobat in luna aprilie, a spus comisarul Rehn.

Ar mai fi problema procedurii de deficit excesiv. Ultimele state care au intrat in aceasta hora sunt Cipru si Finlanda, in conditiile in care in acest moment toate statele membre cu exceptia Estoniei, Luxemburgului si Suediei sunt in procedura de deficit excesiv.

Jean Claude Junker a dat asigurari ca atat Cipru cat si Finlanda sunt pe drumul cel bun.
Oricum intr-un pachet format din 6 piese legislative si care se afla pe masa Parlamentului European si Consiliului se incearca sa se regleze chestiunile fiscale, dezechilibrele macroeconomice si diferentele mari de competitivitate existente in zona euro. Potrivit legislatiei aflata in pregatire, Pactul de Crestere si Stabilitate va fi guvernat de reguli stricte, iar tarile care isi incalca obligatiile asumate vor fi strict sanctionate.
XS
SM
MD
LG