Linkuri accesibilitate

„Tratamentul aplicat lui Vardanean și Cazac nu are legătură cu domnia legii”


Heidi Hautala
Heidi Hautala

Interviu cu Heidi Hautala, europarlamentar finlandez, președinte al Subcomisiei pentru drepturile omului din PE.










Europa Libera: Se discuta mult saptamana aceasta in Parlamentul European despre Rusia si as vrea sa va amintesc ca una dintre consecintele politicii externe ale Rusiei este Transnistria.

Heidi Hautala: Asa este.

Europa Libera: In calitatea Dvs de sef al Comisiei pentru drepturile omului as vrea sa va atrag atentia asupra a doua cazuri de condamnari in Transnistria: cazurile Vardanean si Cazac, doua persoane acuzate de spionaj si condamnate de un tribunal neconstitutional la 15, respectiv 14 ani de inchisoare.Pana acum nu am avut nici o pozitie oficiala din partea Parlamentului European sau a subcomisiei pe care o conduceti.

Heidi Hautala: Subcomisia noastra a observat cazurile acestea si a ajuns cam la aceeasi concluzie: ca sunt decizii motivate politic, iar tratamentul aplicat celor doi nu are legatura cu domnia legii.

Europa Libera: Totusi, specific pentru cazurile in discutie este ca cei doi nu au au avut parte de procese corecte, nu au avut dreptul sa isi aleaga avocatii si au fost acuzati de spionaj in favoarea Repubicii Moldova, o absurditate avand in vedere ca Transnistria este parte a Republicii Moldova!

Heidi Hautala: Nu am foarte multe detalii legate de cele doua cazuri dar principiul care ma ghideaza este ca trebuie sa privim cu mai mare atentie felul in care se respecta drepturile omului. In aprilie, Comisia Europeana si Serviciul de Actiune Externa vor prezenta noile lor viziuni cu privire la politica de vecinantate, pentru ca Tunisia si Egiptul, vecinii din sud, au fost ca un soc pentru noi toti. Acum, cand ascult ce propune Comisarul pentru politica de vecinatate, Stefan Fule, imi suna foarte familiar si imi place. Este vorba de faptul ca va trebui sa lucram cu societatea civila mai mult decat cu structurile de stat si responsabilii politici. Trebuie sa intarim societatea civila si in aceasta parte de vecinatate. Asta pe de o parte. Pe de alta parte sunt pregatita sa analizez fiecare caz individual in parte si in cursul saptamanii trimit multe scrisori diferitilor ambasadori sau reprezentanti guvernamentali cerandu-le sa trateze cu atentia cuvenita aceste cazuri individuale de persoane care au fost inchise pe nedrept sau au fost supuse unui tratament inuman.
Previous Next

XS
SM
MD
LG