Linkuri accesibilitate

Scînteia revoltei din Tunis ajunge în Libia, Bahrain, Iran, Yemen


Proteste la funeraliile unui student ucis în urmă cu 2 zile la Teheran
Proteste la funeraliile unui student ucis în urmă cu 2 zile la Teheran

La Teheran, procuratură anunță un proces împotriva liderilor opoziției acuzați de organizarea demonstrațiilor de luni.

În mai multe ţări din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu au continuat protestele antiguvernamentale. Se relatează că în al doilea oraş ca mărime din Libia, Benghazi, au avut loc astă-noapte ciocniri între poliţie şi demonstranţii înfuriaţi de arestarea unui activist pentru drepturile omului. Câteva sute de protestatari au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov şi au incendiat automobile. Un ziar libian a scris că au fost rănite 14 persoane, dintre care 10 poliţişti. Se mai relatează că în prezent situaţia la Benghazi este calmă, iar în alte oraşe libiene, inclusiv în capitala Tripoli, au loc mitinguri de sprijin pentru conducătorul ţării, Muammar Gaddafi.

Uniunea Europeană a adresat Libiei, membră în programul său de bună vecinătate, un apel la schimbări paşnice. Purtătoarea de cuvânt Maja Kocijanic a spus la Bruxelles că autorităţile Libiei sunt datoare să asculte păsurile cetăţenilor şi să permită libertatea de expresie. Oficialul european a făcut de asemenea un apel la calm şi la evitarea violenţelor.

Suporterii şi adversarii regimului din Iran s-au ciocnit astăzi la Teheran, cu ocazia unei ceremonii în memoria studentului Sanee Zhaleh, împuşcat mortal la protestele de luni.
Decesul este subiect de controversă. Opoziţia susţine că Zhaleh era de partea ei, dar guvernul insistă că era membru al serviciilor de securitate.

Tot astăzi, procurorul general al Iranului a spus că doi lideri ai opoziţiei vor fi trimişi în instanţă pentru organizarea demonstraţiei antiguvernamentale de la începutul săptămânii.

În capitala Bahrainului, Manama, mii de protestatari s-au adunat pentru a treia demonstraţie de stradă în tot atâtea zile. Mulţi dintre cei ieşiţi astăzi în stradă participă la înmormântarea uneia din victimele ciocnirilor cu forţele de ordine din zilele trecute.
Protestatarii cer printre altele eliberarea deţinuţilor politici, un nou guvern fără actualul premier, mai multe locuri de muncă şi locuinţe, dar şi oprirea discriminării musulmanilor şiiţi de către majoritatea sunită.

Protestele au continuat şi în capitala Yemenului a patra zi la rând. Se relatează că la Saana s-au confruntat astăzi suporterii şi adversarii regimului. Studenţii care vor demisia preşedintelui se pregăteau să plece în marş de la universitate când au fost atacaţi cu bâte, pietre şi cuţite de simpatizanţii guvernării. Poliţia a încercat să ţină cele două tabere la distanţă, dar n-a reuşit, astfel că cel puţin patru persoane au fost rănite. Într-o altă demonstraţie de protest din Yemen, în portul Aden, cel puţin o persoană a fost ucisă de poliţie care a deschis focul pentru a împrăştia demonstranţii.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG