Linkuri accesibilitate

FMI mulțumit în general de cursul economic al Chișinăului


Nikolay Gueorguiev (IMF) și premierul Vlad Filat
Nikolay Gueorguiev (IMF) și premierul Vlad Filat

Guvernul Filat va putea majora salariile profesorilor și va indexa pensiile

Profesorii si functionarii vor primi în acest an salarii mai mari, iar pensionarii – pensii indexate. Anuntul a fost facut de premierul Vlad Filat, in prezenta sefului misiunii FMI care a aprobat majorarile. Salariile profesorilor vor creşte în proporţie de 25 la sută, ce-i drept, în două rate. Mai intii se va opera o majorare retroactiva, începând cu luna trecută, Dupa care,încă una în luna septembrie. Din iulie va primi salarii mai mari cu 8 la sută personalul auxiliar din instituţiile bugetare, iar din octombrie – şi funcţionarii publici se vor bucura de o majorare de 12 la sută. Începâd cu aprilie, vor fi indexate şi pensiile cu 8,5 la sută, iar bătrânii şi familiile sărace vor beneficia în martie de un ajutor de aproape 400 de lei pentru încălzirea locuinţelor pe timp de iarnă.

Toate majorările au fost anunţate de premierul Vlad Filat în prezenţa reprezentantului FMI, Nikolay Gueorguiev, care s-a aflat în ultimele zile într-o misiune de evaluare la Chişinău. Premierul a dat şi o veste proastă, cel putin pentru pentru fumători şi consumatorii de alcool – accizele pentru aceste categorii de importuri vor creşte cu 50 la sută începând cu luna aprilie.

Expertul FMI a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe că programul economic al autorităţilor sprijinit de FMI este în mare măsură pe drumul cel bun, iar la începutul lunii aprilie, fondul urmează să aprobe o nouă tranşă de împrumut pentru Republica Moldova.

„Este vorba despre circa 77 milioane de dolari, bani pe care Guvernul îi poate folosi pentru completarea rezervelor valutare şi pentru susţinerea bugetului", a spus Nikolay Gueorguiev..

Numai că guvernul ar avea şi câteva restanţe la reformele structurale în care s-a angajat în faţa FMI, reforme pe care premierul promite să le înlăture cât de curând.

Restricţiile la exportul de cereale introduse recent de guvern pentru a preveni o eventuală criză a pâinii nu au fost pe placul experţilor de la FMI. “Regretăm această decizie şi sperăm că guvernul va reveni la ea cât de curând”, a spus Nikolay Gueorguiev.

Premierul se declara totusi convins că executivul a recurs la o solutie îndreptăţită şi speră să poata convingă o viitoare misiune a fondului programată pentru luna aprilie curent ca nu se putea altfel.
Previous Next

XS
SM
MD
LG