Scandalul ascultărilor a luat astăzi o nouă turnură. Fostul șef adjunct al agenției „Vămi”, Antonii Strandjev a declarat că un om de afaceri din sectorul accizelor a dat 4 milioane de levă (peste 2 milioane de euro) mită unui înalt funcționar de stat din partidul de guvernământ GHERB, cerând îndepărtarea șefilor agenției „Vămi”. Cu această mită se explică acțiunea de ascultare pe care au început, în baza unui semnal anonim, serviciile secrete împotrivă șefului „Vămilor” Vanio Tanov și adjunctului său Strandjev. A urmat concedierea, fără explicații, a lui Strandjev. Premierul Boiko Borisov a declarat că nu mai are încredere în el.
Cei nemulțumiți de noua conducere a Vămilor au cerut de la ministrul de interne Țvetanov arestarea șefilor direcției respective. Situația însă a ieșit de sub control, întrucât Tanov și Strandjev, ambii foști ofițeri din Serviciul național de combatere a crimei organizate, au aflat că sînt ascultați și au reușit să întoarcă operațiunea respectivă chiar împotrivă celor care au organizat-o.
Scandalul ascultărilor a ajuns la Parlamentul European și a intrat în ultimul raport intermediar de țară de care depinde adoptarea deciziei Consiliului european privind aderarea Bulgariei la zona Schenghen.
Astăzi primul ministru a acceptat demisia șefului Serviciului de securitate naționala Țvetelin Iovcev. Dreapta parlamentară și foștii comuniști au cerut însă demisia viceprim-ministrului și ministru de interne Țvetanov, declarând în parlament că Iovcev a fost folosit drept țap ispășitor în scopul salvării numărului doi din partidul de guvernămînt.
Între timp a fost numita conducerea noii Comisii de lupta contra corupției (așa numitul BORCOR). Spre surprinderea analiștilor în post de șef-adjunct a revenit ex-șeful Agenției pentru securitate națională acuzat cu câteva luni în urmă de premierul Borisov că a făcut jocul crimei organizate.