Linkuri accesibilitate

19.02 - București: Acord între sindicate și guvern


Proteste sindicale zece ani mai tîrziu
Proteste sindicale zece ani mai tîrziu

O explicaţie a succesului guvernului este că mulţi reprezentanţi ai sindicatelor au intrat toamna trecută în Parlament, pe listele PDSR.


19 februarie 2001

Actualitatea. (Moderator: R. C. Cristea; corespondent: Andrei Manolescu).

Acord între sindicate și guvern.

Pentru prima dată de la căderea comunismului toate centralele sindicale au semnat un acord social cu guvernul.
Sindicatele se angajează să respecte un moratoriu de un an – să renunţe la orice mişcări revedicative. În schimb, guvernul Năstase promite creşterea produsului intern brut cu 4-4,5 %, rata inflaţiei să nu depăşească 25%, deficitul bugetar să nu treacă de 4%, rata şomajului să scadă sub 10% iar salariul real să crească cu 4-4,5%.

Participanţii la semnarea acordului au vorbit de un moment „istoric” iar premierul Adrian Năstase a declarat că din acest moment, românii pot spera, moderat, la un an mai bun.

„...pentru că o societate care se uită la televizor şi joacă Bingo nu poate ajunge prea departe” – a mai declarat premierul.

S-a înfiinţat şi un comitet de monitorizare a acordului, care să supravegheze aplicarea lui. O explicaţie a succesului guvernului este că mulţi reprezentanţi ai sindicatelor au intrat toamna trecută în Parlament, pe listele PDSR.

Primele semne, dacă guvernul intenţionează să-şi respecte angajamentele vor veni în curând, când va fi înaintat bugetul în Parlament. Dacă sindicatele vor fi însă nemulţumite, le va fi greu să protesteze aşa că singura şansă o constituie negocierile în cadrul Comitetului de monitorizare.
XS
SM
MD
LG