Linkuri accesibilitate

Alcoolul și faima Moldovei


Aproape trei mii de oameni fără de adăpost „locuiesc“ pe străzile Capitalei (Adevărul.md).


Organizaţia Mondială a Sănătăţii a constatat că moldovenii au toate şansele să concureze pentru poziţia de campioni în ceea ce priveşte consumul de alcool. Recent, un faimos realizator american de televiziune David Letterman a făcut şi o glumă pe seama acestor estimări. În numărul de astăzi al cotidianului Adevărul, jurnalistul Alexandru Canţîr scrie că „Republica Moldova va mai avea de suferit din cauza statisticilor, clasamentelor, prejudecăţilor, dar şi a comentariilor tivite cu sarcasm din partea multora, inclusiv a celora pentru care Moldova este un loc misterios unde şi-a spart dracul opincile”...

Tot în Adevărul aflaţi şi povestea Grimalschi, o femeie care îşi duce traiul între pereţii unei foste bănci de la periferia Chişinăului. Neonila se încălzeşte la focul pe care şi-l aprinde în fiecare seară, în preajma căruia şi-a făcut un pat din ce a găsit în tomberoanele de gunoi. Ziariştii scriu că aproape trei mii de oameni fără de adăpost „locuiesc“ pe străzile Capitalei.

Pagina de internet a cotidianului Timpul publică un reportaj despre trei tineri din Brazilia care s-au hotărât să vină în Republica Moldova printr-un program social. Tinerii spun că cel mai mult îi amuză prietenii de acasă care îi întreabă cum de au îndrăznit să vină aici. „De fapt, Republica Moldova nu e un loc înfricoşător” răspund tinerii brazilieni.

Cotidianul de limba rusa Komsomolskaia Pravda îl citează pe ministrul de interne, Alexei Roibu care a recunoscut că instituţia pe care o conduce este una închisă şi foarte birocratizată. Ministrul de interne crede că situaţia poate fi schimbată doar printr-o reorganizare a instituţiei. Reforma e cu atât mai necesară, cu cât Ministerului de Interne în revine un rol important în calea Republicii Moldova spre un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană.
XS
SM
MD
LG