Linkuri accesibilitate

Dosarul Vardanean - Tiraspolul refuză să confirme respingerea cererii de grațiere


Ernest Vardanean

Radu Vrabie (APE) crede că jurnalistul Ernest Vardanean poate fi eliberat doar cu ajutorul unei mediatizări constante a cazului.


Rudele jurnalistului Ernest Vardanean, condamnat la 15 ani de închisoare la Tiraspol pentru presupus spionaj în favoarea Republicii Moldova, susţin că autorităţile transnistrene au respins cererea de graţiere a jurnalistului. Pe de altă parte, solicitat de Europa Liberă, serviciului de presă al liderului separatist Igor Smirnov nu a confirmat, dar nici infirmat informaţia.

Mama jurnalistului Ernest Vardanean, Tamara Şagoian a declarat postului nostru de radio că administraţia transnistreană a refuzat cererea de graţiere adresată anterior de către mătuşa jurnalistului, care locuieşte în Erevan, Armenia.

Act de graţiere în pofida aşa numitei legislaţii transnistrene?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:37 0:00
Link direct


Tamara Şagoian: „Această scrisoare a primit-o sora mea – Marina Grigorievna Şagoian. Ambele ne-am adresat lui Igor Smirnov şi am cerut graţierea lui Ernest. Nu pot să îmi explic de ce i-au răspuns doar ei. Poate scrisoarea pur şi simplu nu a ajuns la mine”.

Tamara Şagoian spune că a aflat de la avocatul fiului său că şi cererea de graţiere, formulată de Ernest în decembrie anul trecut, imediat după încheierea procesului, ar fi fost respinsă.

În răspunsul oficial dat rudelor din Armenia se spune că graţierile în cazul unor crime atât de grave de care a fost acuzat Ernest Vardanean nu se acordă înainte de ispăşirea a cel puţin jumătate de termen. Ceea ce înseamnă că o cerere de graţiere în privinţa lui Vardanean va fi examinată de autorităţile transnistrene în 2017. Mama jurnalistului susţine însă că va continua să ceară Tiraspolului eliberarea fiului său.

Tamara Şagoian: „Un lucru este cert că nu voi sta cu mâinile în sân. Am cerut ajutor de la toată lumea însă nimeni nu a făcut nimic. Nu au vrut sau nu au putut? Nu ştiu. Ştiu sigur că nu voi aştepta şapte ani pentru a cere eliberea lui Ernest”.

Pentru că scrisoarea de refuz a fost trimisă rudelor din Armenia ale lui Ernest Vardanean, am căutat o confirmare la seriviciul de presă al administraţiei de la Tiraspol. Ala Gribiniuc, secretarul de presă al lui Igor Smirnov, a evitat să confirme sau să infirme refuzul graţierii lui Ernest. „Nu am făcut publică această informaţie” a fost răspunul Alei Gribiniuc.

Dar ce şanse sunt ca mama lui Ernest Vardanean să primească un alt răspuns la cererea pe care a adresat-o lui Igor Smirnov, decât cel pe care l-a primit sora ei din Erevan? Am căutat să aflu de la avocatul de la Chişinău al jurnalistului Alexandru Postică, directorul executiv al organizaţiei Promo-Lex.

Alexandru Postică: „Cu siguranţă că este în puterea autorităţilor nerecunoscute să ia o altă decizie fiindcă, deşi se invocă unele prevederi ale legislaţiei locale, cred eu că liderul Smirnov dacă ar vrea, ar putea să emită un act de graţiere în pofida impedimentelor aşa numitei legislaţii transnistrene”.

Într-un recent apel adresat autorităţilor de la Chişinău, organizaţia Promo-Lex a cerut, între altele, intentarea dosarelor penale împotriva celor care se fac vinovaţi de reţinerea şi condamnarea lui Ernest Vardanean şi Ilie Cazac, un alt tânăr condamnat luna aceasta la Tiraspol sub aceeaşi acuzaţie.

Cazul Vardanean a fost comentat astăzi şi de doi diplomaţi străini acreditaţi la Chişinău, cu ocazia unor evenimente publice, la solicitarea presei.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel şi-a exprimat neîncrederea că măsurile radicale, cum ar fi, în opinia sa intentarea dosarelor penale funcţionarilor transnistreni, ar fi de folos lui Ernest Vardanean. El a reiterat însă poziţia Uniunii Europene care cere respectarea drepturilor legale şi umane ale celor doi doi cetăţeni moldoveni condamnaţi la Tiraspol.

Pe de altă parte, ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Valerii Kuzmin a declarat, cu referire la cazul Vardanean că „din perspectiva soluţionării conflictului transnistrean sunt contraindicate campaniile pentru apărarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”.

Expertul Radu Vrabie de la Asociaţia pentru Politică Externă crede că jurnalistul Ernest Vardanean poate fi eliberat doar cu ajutorul unei mediatizări constante a cazului: „Din păcate, autorităţile din Republica Moldova sunt destul de limitate în a influenţa cumva acest caz. Noi avem foarte mult nevoie de comunitatea internaţională de a o atrage, de a face un efort constant, zi de zi, pentru a schimba cumva situaţia. Altfel, dacă acest caz va dispărea de pe monitoarele televizoarelor, în special din Republica Moldova, riscă pur şi simplu să fie uitat de către toată lumea”.

Amintim că Ernest Vardanean a fost condamnat la 15 ani de detenţie la 16 decembrie 2010, în urma unui proces închis, fiindu-i interzis şi dreptul de a angaja un avocat independent.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG