Linkuri accesibilitate

Proteste populare și fisuri în imperiul lui Gaddafi în Libia


Misiunea libiană la Naţiunile Unite a făcut apel la armată să-l răstoarne pe „tiranul Muammar Gaddafi”.


Liderul Libiei, Muammar Gaddafi a apărut la televiziunea de stat noaptea aceasta, dezminţind speculaţiile că ar fi fugit în Venezuela. Revolta împotriva lui Gadaffi s-a răspândit din estul ţării şi în capitala Tripoli pe ţărmul Mediteranei, de unde se relatează despre zeci de morţi, în timp ce un număr tot mai mare de oficiali părăsesc guvernul ţării nord-africane. Alexandru Eftode:

Muammar Gaddafi a vorbit timp de un minut la televiziunea de stat, la puţin timp după ora două noaptea aceasta. „Sunt la Tripoli şi nu în Venezuela” a spus liderul libian de sub o umbrelă imensă care-l apăra de ploaie în timp ce se iţea dintr-o camionetă veche.

Forţele libiene loiale lui Gaddafi au ucis zeci de oameni, încercând să-l menţină la putere pe cel care conduce de 41 de ani ţara nord-africană, după lovitura militară din 1969 împotriva regelui Idriss.

Relatările din Libia sunt greu de verificat din cauza interdicţiilor sub care activează jurnaliştii străini. Dar organizaţia Human Rights Watch spune că cel puţin 233 de oameni au fost ucişi în cinci zile de revoltă.

Violenţele au fost condamnate pe larg de comunitatea internaţională. Secretarul de Stat al Statelor Unite, Hillary Clinton a cerut oprirea vărsării de sânge, iar şefa politicii externe europene, Catherine Ashton a spus că aspiraţiile opoziţiei către libertatea de exprimare şi întrunire sunt legitime. Vorbind luni după o întâlnire a miniştrilor europeni de externe la Bruxelles, Ashton a spus că Uniunea Europeană condamnă represiunile împotriva demonstraţilor din Libia, deplânge violenţele şi moartea civililor.

Revolta din ţara nord-africană bogată în petrol, care se întinde de pe ţărmul Mediteranei până departe în adâncul deşertului Sahara, are loc după răsturnarea regimurilor din ţările învecinate Egipt şi Tunisia şi pe fundalul protestelor antiguvernamentale din alte ţări ale Orientului Mijliociu şi Africii de Nord.

Începută săptămâna trecută în estul ţării, unde protestatarii ar fi preluat controlul asupra câtorva oraşe inclusiv cel de-al doilea ca mărime, Benghazi, revolta s-a răspândit de duminică şi în capitala Tripoli, de unde martorii oculari au relatat despre rafale trase împotriva protestatarilor şi bombardamente ale aviaţiei.

În guvernul libian au început să apară tot mai multe fisuri, vizibile mai ales în rândul diplomaţilor aflaţi în străinătate. La New York, misiunea libiană la Naţiunile Unite a făcut apel la armată să-l răstoarne pe „tiranul Muammar Gaddafi”.
Şeful adjunct al misiunii libiene, Ibrahim al-Dabashi a spus că diplomaţii nu pot păstra tăcerea după violenţele împotriva poporului Libiei.

Presa arabă relatează că un grup de ofiţeri ai armatei au difuzat o declaraţie cerând militarilor să se „alăture poporului” pentru a-l înlătura pe Gaddafi. Două avioane militare libiene au aterizat luni în Malta unde piloţii au cerut azil, spunând că au refuzat să îndeplinească ordinul de a bombarda protestatarii din Benghazi. De la Tripoli, capitala de pe coasta sudică a Mediteranei, s-a anunţat că ministrul justiţiei şi-a dat demisia în semn de protest faţă de violenţele împotriva protestatarilor.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG