Linkuri accesibilitate

Necunoscutele mișcării „Frăția Musulmană” din Egipt


Reprezentanția ai Frăției Musulmane la o conferință de presă la Cairo
Reprezentanția ai Frăției Musulmane la o conferință de presă la Cairo

Fratia Musulmană respinge violența, spre deosebire de alte organizatii similare din regiune, dar, de-a lungul anilor a îmbrățisat poziții controversate, în chestiuni care țin de drepturile omului.


Acum cind un alt dictator din lumea araba, Muammar Gaddafi pare pus pe fuga de manifestatiile populare, intrebarea este nu doar cine va urma ci mai ales ce va urma in Orientul Mijlociu si nordul Africii. Astazi, corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela se va referi la Egipt si Fratia Musulmana.

Dupa zeci de ani in care a luptat pentru drepturi politice in Egipt, miscarea islamista Fratia Musulmana se pregateste acum sa concureze in arena publica cu alte grupari si partide, unele nascute sau renascute in zilele fierbinti ale revolutiei anti-Mubarak. In interiorul Fratiei au aparut de-acum voci dizindente, in special tinere, care denunta rigiditatea organizatorica si ideologica a miscarii. Fratia Musulmana se bucura - se estimeaza - de sprijinul a circa o cincime din populatia Egiptului. In intervalul in care a fost singura miscare care i se opunea lui Hosni Mubarak, Fratia Musulmana a fost unita. Acum insa, spiritul libertatii, inaugurat de revolutie afecteaza si pe ultra-conservatori.

Cercuri laice din Egipt si Occidentul privesc Fratia cu scepticism. Ultra-religiosii o considera prea moderata. Sub Mubarak, tara a fost guvernata de un regim laic, de sorginte militara, care nu a permis expresii politice ale religiei. Acum insa dezbaterea despre religie si politica va capata contururi publice. Pina acum, Fratia Musulmana nu a lasat sa se inteleaga ca si-ar dori sa transforme statul intr-un instrument de represiune pentru cauza musulmana. Liderii sint relativ putini vizibili, tocmai pentru ca se tem ca prezenta lor publica ar accentua temeri.

Intrebarea este daca senzatia de moderatie pe care o dau e rodul acestei prudente, ori o schimbare de identitate. In alegerile din 2005, miscarea a obtinut 88 de locuri in Parlament, o cifra record. Dar, la vremea respectiva, singurul contra-candidat a fost partidul lui Mubarak. Acum insa situatia e alta.

La sfirsitul saptaminii, un tribunal a autorizat crearea unui partid islamic moderat, care incercase sa devina legal de ani de zile. In timpul revolutiei, Fratia s-a alaturat relativ tirziu miscarii populare si s-a angajat in negocieri cu regimul. Tineri din rindurile sale nu au agreat acele pozitii. Acum tinerii incearca sa cistige lupta ideologica din interiorul miscarii.

Fratia Musulmana respinge violenta, spre deosebire de alte organizatii similare din regiune, dar, de-a lungul anilor a imbratisat pozitii controversate, in chestiuni care tin de drepturile omului. Acum, ceea ce incearca este formarea unui partid dupa modelul Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare, care guverneaza Turcia. Un stat laic, guvernat de o miscare islamista moderata - acesta este obiectivul, cel putin declarat, al Fratiei Musulmane.
XS
SM
MD
LG