Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Reacții la Sofia la Raportul CE


„Până în vara acestui an trebuie să adoptăm o lege pentru confiscarea averilor ilicite.”


Guvernanții și opoziția sunt mulțumiți de concluziile conținute în ultimul raport al Comisiei europene. Ministrul de externe, Nikolai Mladenov, a declarat că guvernul acceptă recomandările constructive ale Comisiei. După el, raportul interimar recunoaște într-un mod clar eforturile guvernului pentru combaterea crimei organizate.

„Până în vara acestui an trebuie să adoptăm o lege pentru confiscarea averilor ilicite. Va continua constituirea unor structuri ce vor sancționa conflictul de interese. Raportul anual va constata caracterul ireversibil al reformelor în justiție și în internele și va aprecia într-un mod clar realizările tuturor instituțiilor”, a spus ministrul de externe.

Cristian Vighenin - deputat în Parlamentul European și unul din liderii Partidului socialist, a declarat că raportul este unul obiectiv și trebuie citit foarte atent de către oamenii care vor îndeplini recomandările Comisiei.

Raportul conține aprecieri relativ pozitive la adresa justiției, cea ce reprezintă o noutate. Sunt salutate unele măsuri întreprinse de Consiliul Suprem de Justiție.

Pentru prima dată însă apare un element nou – necesitatea de a fi reformată poliția. Este aprinsă o lampă roșie pentru guvern prin concluzia că numărul mare de arestări nu a condus pînă acum în majoritatea cazurilor la acte de acuzare și cu atît mai puțin - la sentințe, a spus Kristian Vighenin.

Ministrul de justiție, d-na Margarita Popova, a constatat că Bruxelles-ul recunoaște progresul realizat în ultimele 6 luni. Este al treilea raport pozitiv. Pentru prima dată într-un raport interimar este prezentată activitatea unui număr mare de instituții. Respectarea strictă a supremației legii în procesul de folosire a mijloacelor tehnice de ascultare, figurează printre recomandările Comisiei acceptate de guvern.
XS
SM
MD
LG