Linkuri accesibilitate

Strategia Dunării - măr al discordiei între Ucraina și România?


Strategia Dunării - proiect ce urmează să fie adoptat în cursul președinției maghiare a UE

Inițiată de România și Austria, Strategia Dunării își propune să găsească punți de comunicare și dezvoltare între statele riverane.

Romania ar vrea sa reduca participarea Ucrainei la proiectele din cadrul Stategiei Dunarii, spune Liudmila Varrava, vicepresedinta Administratiei Regionale Odessa. Acuzatia vine pe fondul relatiilor destul de reci dintre Ucraina si Romania si a nemultumirilor care persista la Kiev dupa ce Curtea de la Haga a dat dreptate Romaniei in disputa privind apele teritoriale din jurul Insulei Serpilor.

Pe de alta parte vicepresedinta Administratiei Regionale Odessa a incercat la o intilnire cu vicepresedintele Parlamentului European, Hannes Svoboda sa-i explice acestuia ca Ucraina are o serie de proiecte pentru Strategia Dunarii, dar ca Romania ar fi destul de reticenta. Oficialul european a sugerat ca va interveni in favoarea Ucrainei, dar a argumentat ca in cooperarea cu Uniunea Europeana, joaca un rol important stabilitatea politica, dar si dorinta Kievului de a lucra cu investitorii straini in conditii transparente.

Strategia Dunării - proiect de 95 de miliarde de euro
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct


Ucraina ar vrea sa aiba acces la o suma cit mai mare din banii destinati de catre Uniunea Europeana Strategiei Dunarii. In total este vorba despre 95 de miliarde pe euro pentru dezvoltarea, ecologizarea si interconectarea localitatilor aflate in vecinatatea Dunarii.

Romania si Austria au propus Strategia Dunarii acum doi ani, in virtutea traditiei care exista inca de la jumatatea secolului al XIX lea, cind a fost infiintata Comisia Europeana a Dunarii in scopul promovarii liberei nevigatii pe Dunare si a intereselor economice in regiunea riverana. Comisia Europeana a raspuns propunerii romano-austriece printr-un proiect de strategie care urmeaza sa fie adoptat de catre sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana in luna iunie a acestui an. Strategia va fi insotita de un Plan de actiune, care va fi monitorizat de Bruxelles.

Strategia Dunarii are patru axe prioritate: in primul rind conectivitatea, adica refacerea sau construirea legaturilor de transport, culturale, energetice si turistice intre statele si localitatile din vecinatatea Dunarii; in al doilea rind protectia mediului, apoi cresterea prosperitatii in regiunea Dunarii, ceea ce presupune investitii in educatie si cercetare, iar in al patrulea rind imbunatatirea sistemului de guvernare cu referire directa la capacitatea institutionala si securitatea regiunii.

Dunarea a fost in cursul istoriei o frontiera disputata, de aceea Strategia Dunarii vrea sa uneasca zonele riverane, sa gaseasca punti de comunicare si dezvoltare comune. In aceasta perspectiva, acuzatiile Ucrainei la adresa Romaniei vin in discordanta directa si imediata chiar cu spiritul Strategiei Dunarii.

Mai mult

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

XS
SM
MD
LG